Тракийската народна певица Гергана Дачинова-Тилева издаде юбилеен диск

Солистката на ансамбъл „Пазарджик“ 30 години издирва автентични песни сякаш преоткрива съкровище

novini
Да запазим уникалния български фолклор

15 песни от Пазарджишко събра в първия си самостоятелен албум Гергана Дачинова-Тилева, която вече 30 години спява глас в хора на ансамбъл „Пазарджик“. Този юбилеен албум е специално селектиран със записи от фонда на Българското национално радио и народния оркестър, с който тя записва през годините.

Любопитен факт е, че Гергана Дачинова е кръстена на онази Гергана от „Изворът на Белоногата“ край Харманли по желание на нейните родители Ганка и Ангел Дачинови. Тя е третото дете в семейстово, като, преди да се роди, баща й посещава прочутият извор и се зарича, че това ще е името на рожбата му.

След време песента я среща с известния гъдулар и аранжор Димитър Лавчев, също от Харманли. Той по това време е концертмайстор в Оркестъра за народна музика на БНР и прави първите обработки на песните . Другите аранжори, с които работи, са кавалджията Костадин Генчев и гъдуларят Пейо Пеев.

„Ако за Славейковата Гергана везирът изгражда чешма, то виртуозният Димитър Лавчев сътвори за мене не чешма, а песен, казва с благодарност солистката на ансамбъл „Пазарджик“. Така избира и заглавието на юбилейния си амбум „И сътвори за мене не чешма, а песен!“

Благодарна е на неповторимия народен оркестър от талантливи музиканти на Българското радио и на диригентите Христофор Раданов и Димитър Христов, които й дават спокойствие на душата по време на осъществяването на записите. Признателна е и за топлото отношение и професионализма на музикалните продуценти Красимира Стефанова и Ваня Монева, с които обсъжда всяка една записана песен и нейната история.

Сега, когато прави житейската си равносметка, Гергана Дачинова се прекланя пред паметта на всички мили жени от родното й село Добровница, от които научава най-красивите си песни-приказки и винаги я карат да се чувства така, сякаш преоткрива съкровище. Точно тези песни, като „Дотекла е вечерница“, „Тлъка се тлачила“, „Грамка е гъмнало“, „Провикна се Янка“, „Слезло е момче търговче“ и много други, е включила в диска си.

Позволила си е да поднесе на слушателите и две авторски песни, на които тя е сътворила текста и музиката – „Поле побелява“ и „Я изгрей, звездо“. Албумът е издаден от пловдивското студио „Музикален свят“ на съученика й Мирослав Стоянов, който сбъдва една дългоочаквана мечта.

За да извърви 50-годишния си житейски път, който тръгва от село Добровница и стига до професионалната сцена на ансамбъл „Пазарджик“, Гергана Дачинова е преминала през детския ансамбъл на Пазарджик и музикалното училище в Широка лъка, което разкрива една красива песенна страница в живота й.

Твърди, че в лицето на близначките проф. Анка и Стефка Кушлеви е имала най-добрите си учители. Тяхната всеотдайност и висок професионализъм я изграждат като изпълнител, неуморно търсещ и съхраняващ бисерчетата в тайнството на автентичните народни песни.

Николай Чапански
www.marica.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев