Войняговските обичаи стават културно наследство

Самодейци от карловското село Войнягово ще представят Пловдивска област в Националната листа на нематериалното културно наследство с автентичните си пролетни хора и игри по Гергьовден.

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Това стана възможно, след като през април Министерството на културата обяви процедура за попълване на Националната система ”Живи човешки съкровища” – България 2021, а настоятелството на НЧ ”Васил Левски – 1900 г.” в селото реши да кандидатства с обичаите, съхранени от дълбока древност, научихме от секретаря Цонка Дамянова.

Комисия с председател проф. д-р Даниела Дженева, декан на факултет „Музикален фолклор и хореография“ в АМТИИ и ръководител на ансамбъл „Тракия“, ги определи като лицето на Пловдивска област в своеобразното национално състезание. За проекта бе изработен 10-минутен филм, в който 35 самодейци от 5- до 80-годишна възраст представят хората и гергьовските игри, облечени в 150-годишни местни носии.

Комисия от Министерството на културата ще разгледа кандидатурите от всички области и ще направи предложение за вписването на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Самодейците от Войнягово се надяват, че местните уникални обичаи и типични за Карловския край песни и танци ще бъдат избрани за попълване на листата от „Живи човешки съкровища“.

Николай Чапански
www.marica.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев