Проверяват ежедневно качеството на въздуха в Пловдив

Община Пловдив работи постоянно по решаването на проблемите с качеството на въздуха в града, заяви заместник-кметът Анести Тимчев. 

През юли Върховният касационен съд взе безпрецедентно решение, с което задължи властите в рамките на една година да предприемат всички мерки, за да изчистят мръсния въздух в Пловдив. Същевременно, миналия месец бе учреден Граждански комитет, който ще съдейства и ще следи за това как община Пловдив изпълнява съдебното решение.

Инж. Любозар Фратев, който е член на Гражданския комитет обяви, че воля и желание са основното, което трябва, за да се ппирожат най- спешните и при това неизскващи финансиране мерки за по- чист въздух.

На 12-ти октомври представители на общината ще се срещнат с хора от гражданския комитет, за да им обяснят технологията, по която местните власти решават тези въпроси.

Пред Радио Пловдив заместкинк-кметът Анести Тимчев съобщи, че от 1 януари до 31 август тази година са направени около 2700 проверки, около 350 на месец, всеки ден 30 – 40 души проверяват качеството на въздуха.

Тимчев припомни, че от 1 януари догодина започва подмяна на печките с твърдо гориво като това ще обхване близо 3000 пловдивски домакинства. Общината може да контролира само гражданите, които са си купили дърва и въглища, отбеляза заместник-кметът.

Молби за енергйни помощи в Пловдив са подали около 6000 души, от тях 2000 за твърдо гориво и 2700 за електричество, уточни Тимчев.

www.radioplovdiv.bg