Цветя на злото, Шарл Бодлер

ЦВЕТЯ НА ЗЛОТО
Шарл Бодлер

Стр.    352
Цена: 39 лв.
ISBN:  978-619-02-0816-7

По случай двестагодишнината от рождението на Шарл Бодлер издателство „Колибри“ поднася на своите читатели и на почитателите му луксозно оформено издание на „Цветя на злото“ с 15 илюстрации от Улрих Мертенс.

Българските съответствия на безсмъртните творби, дело на поета Кирил Кадийски, отдавна са неотменна част от българското културно наследство. Съхранили непокътнато словото на Бодлер, текстовете са останали незасегнати от патината на времето в своето десетилетно българско битие.

Шарл Бодлер (1821-1867) e френски поет, художествен критик и преводач. „Данте на една пропаднала епоха“ по думите на Барбе д’Орвили, „обърнат към класицизма, подхранван от романтизма“, на кръстопътя между парнасизма и символизма, певец на „модерността“, той заема първостепенно място сред френските поети.

Днес Шарл Бодлер би навършил 200 години, ако Смъртта, с която той приживе така охотно флиртува, не бе прекъснала нишката на живота му без време. За поколенията той ще остане завинаги екстравагантният денди и бунтар, преобърнал представите за поезия на цял един век, а и на следващите, със своите болезнено прелестни „Цветя на злото“.