Благотворителна изложба събра 8 000 лева за църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив

8 хиляди лева събра благотворителната изложба в подкрепа на храма „Св. Св. Кирил и Методий“, инициирана от художника Юли Шумарев, след репортаж на Радио Пловдив за нужда от ремонт на покрива му.

Експозицията обедини 25-ма от най-известните пловдивски художници и се проведе през август в галерия УПАРК. Средствата вече са предадени на Църковното настоятелство. И с тях то вече е определило, че ще стартират два ремонта: на задния двор и на оградата към Хуманитарната гимназия.

В момента дворът зад черквата е неизползваем, тъй като има разрушения от стари постройки и обрасла растителност, а оградата е разрушена. „Идеята е да се разчисти всичко и да оформим градинки в задния двор. Надяваме се това да можем да стартираме още този месец. А оградата ще започнем до 10 дни“ – обяви Ринета Калчишка от настоятелството.

Тя съобщи, че в знак на благодарност всички художници, участвали в акцията, ще получат грамоти. А за покрива каза, че през август той е бил укрепен благотоворително от майстор и поне до следващата година се очаква проблемът с течовете да не стои на дневен ред.

За трайното му решение няколко фирми са предложили цени между 30 и 100 хиляди лева.

Сумата е непосилна за черквата, освен ако не се включи Пловдивската митрополия, допълни Калчишка.

www.radioplovdiv.bg