Тайната на кафе медитацията – четири неща, които да не пропускате

Откъс от съвместната книга на Геше Майкъл Роуч и Ерик Ву „Китай те обича“

Ерик: Едно най-важно нещо, което можете да сторите, та да накарате семенцето ви да се отвори по-бързо, е кафе медитацията, за която говорихме в двайсет и седма глава. Ако медитацията ви е качествена, ще имате успех. Ако ли не, няма да имате успех.

Толкова е просто. Да видим какво бихме могли да предприемем, та да подсилим кафе медитацията ни. Ето четири изключително ефикасни предложения:

1. Изпълнявайте кафе медитацията си всяка вечер

Първото, разбира се, е да изпълнявате медитацията си абсолютно всяка вечер. Няма да бъде тежка задача, защото не е нужно да палите тамян, да си усуквате краката като бретцел и да седите на пода цял час. Просто го превърнете в навик всеки път, щом си легнете – точно преди да потънете в сън – за няколко минути напълно целенасочено да отправите мислите си към добрите дела, които сте сторили днес за други хора.

Проблемът е човешката натура и нашата човешка натура наистина умее да ни се пречка. Човешката природа е такава, че точно преди да заспим, сме уморени. И понеже сме уморени, имаме склонността да се тревожим за разни неща повече от необходимото. Всъщност на древни езици думата „медитация“ означава да се бориш с ума си, да го караш да мисли за каквото искаш ти.

Това не е нещо, на което някой ни е учил, като сме били малки, но е едно от най-важните умения в живота на човек. Така че напълно естествено, когато главата ви докосне възглавницата, започвате да се тревожите за това как шефът ви е критикувал следобед, срещу какво е недоволствал партньорът ви по време на вечеря; дали ще имате достатъчно пари да пратите децата си в университет и да се грижите за родителите си, и да си купите онази скъпа рокля на цветя, която сте видели на витрината по път към работата ви днес сутринта.

Когато тревогите започнат да запълват главата ви, борете се с тях. Избутайте ги навън от съзнанието си и изключително целенасочено прехвърлете мислите си върху добрите неща, които сте свършили този ден. Ако се замислите над това, тревожещото е предимно какво е излязло от лошото ви семенце днес – и когато се почувствате разстроени или изгубили равновесие, изключително вероятно е да посадите още лоши семенца. Борете се с ума си
и го принуждавайте да мисли за извършеното добро този ден.

Майкъл: Второто ни предложение по отношение на кафе медитацията ви трябва да е свързано със срока на годност!

2. Радвайте се за хубавите неща, които сте извършили преди много време

И така, обяснихме ви как, когато изпълнявате Четирите стъпки, добре е да помагате на другия човек на неутрална територия, като например в близкото кафене. Ами, ако сте го водили в кафенето в петък, а сега е понеделник и вие сте изпълнявали медитация с приятните подробности от срещата ви два дни, и те вече започват да се повтарят? Или, ако сте били заети и тази седмица не сте излизали?

Е, това е голяма грешка и ако продължавате така, определено няма да влезете в крачка и да постигнете прогрес в живота си. Пропускането на седмица да подпомогнете кармичния си партньор, е просто начин да кажете, че всъщност не вярвате в системата и не сте сериозни във връзка с промяната в живота ви.

Мисълта ми е, че рядко пропускате закуска, защото вярвате в нея, нали така? Вярвате, че поглъщането на закуска е причината да не сте гладни след това и по тази причина сте се ангажирали да я изяждате! (Между другото, ако се замислите истински над „Клонки, изложени на вятъра“, възможно е да достигнете до невероятно ново схващане за тази закуска, но го разгадайте сами.)

Както и да е, понякога полагаме глава върху възглавницата и просто ни е трудно да измислим нещо изключително, което сме направили за някого през последните дни. Ако ви се случи, налице е много могъщо размишление, което можете да осъществите вместо това. Отправете си малко предизвикателство да си припомните най-голямата помощ, която сте предоставяли на някого през целия си живот, във връзка с това, за което прилагате Четирите стъпки. Ако си служите с тях, за да увеличите приходите си, та да можете едновременно да спестявате и да харчите на воля, тогава се върнете назад в живота си и се помъчете да си спомните как сте помогнали на някого, нуждаещ се от пари.

За да оцените истински тази форма на кафе медитация, нужно е да осъзнаете, че умствените семенца нямат срок на годност. Ако отидете в магазина за хранителни стоки, за да купите консерва гъби, редно е да погледнете датата им на годност, та да сте сигурни, че не са се развалили.

Но това не важи за умствените семенца. Веднъж щом бъдат положени в подсъзнателния разсъдък, просто си остават там – свежи и готови да пораснат силни – дълго, колкото е нужно, та да се разпукат и да изпратят в живота ви малките си кълнове. Сладкото семенце, което сте посели, няма срок на годност. Знаем, че притежавате купища стари добри семенца, които чакат да се разтворят, и също така знаем, че като мислите за тях – като се наслаждавате на мисълта как сте помогнали на братовчед си да си плати наема на апартамента преди шест години, когато е бил между две службии е бил зле с парите – така поливате въпросните семенца и ги карате да се отворят.

Без никакво чувство на гордост или лична значимост, щом положите глава на възглавницата, върнете се назад в живота си и помислете за всички случаи, дори преди години, когато сте подпомогнали някого финансово. И между другото, ако целта ви е да си намерите партньор или да възвърнете доброто си здраве, тогава бихте могли да изпълнявате медитацията си на кафе, като мислите за случаи, когато сте донесли комфорт на самотен човек или на някого тежко болен.

Ерик: Това звучи чудесно, Майкъл, но какво става, ако старото семенце вече не е в ума ни? Имам предвид, ако вече се е отворило?

Майкъл: Ами на първо място (както вече казахме), ако всички добри семенца, някога посадени в миналото – дори по случайност, преди изобщо да сте знаели за семенцата – са се отворили, вече щяхте да сте много богат човек! Но по-важното, съществува интересен трик във връзка с добрите семенца.

Когато сте доволни заради добро семенце, посято в миналото – дори то вече да се е отворило – посаждате нови добри семенца само като изпитвате радост от него! Изпълнението на медитацията вечер не само полива семенцата, които вече са в ума ви – самата kафе медитация винаги посажда нови семенца и това са семенцата, които създавате само с това да сте щастливи за доброто в света, а това са наистина много силни семенца.

Ерик: И това ни отвежда до следващия метод да повдигнем медитацията на съвсем ново ниво. Семенцата от това да сте щастливи заради доброто, разпростиращо се по света, са изключително могъщи и лесни за посаждане.

3. Радвайте се заради добрите семенца, които сте видели други да посаждат

Когато положите глава на възглавницата, пред вас е възможността да бъдете щастливи заради семенцата, които сте видели да посажда някой друг днес или в някакъв минал момент от живота ви. Това щастие заради семенцата на други посажда нови добри семенца в собствения ви ум. Хубавото във всичко това е, че според древните книги на Китай колкото по-могъщи са семенцата на другия човек, толкова по-могъщи са семенцата, посети от вас, защото сте се почувствали щастливи, че те са посети. В книгите дори се посочва конкретен „лихвен процент“ върху тези инвестиции от щастие.

Например някой наш познат е спасил роднина или приятел от катастрофален и позорен банкрут и следователно е посадил хиляди добри семенца; в такъв случай ние можем да получим 10% от броя на тези добри семенца – нови семенца – само като изпълним малко медитация във връзка с прекрасното нещо, сторено от него. В такъв случай е наистина умно от ваша страна да посветите времето си за кафе медитация – два или три пъти седмично – та да мислите за най-добрите и благородни неща, които сте виждали да вършат други.

Това е отличен начин да трупате добри семенца в ума си; и както сте в състояние да допуснете, също така ви прави изключително щастлив човек. Вместо да си лягате с вкиснати и тревожни мисли за живота ви, ще си лягате със свежи и вдъхновени мисли на признателност. Те ще циркулират в главата ви цяла нощ, ще спите добре и ще се събудите щастливи.

Майкъл: Добре, това са три чудесни предложения как да бъдем суперуспели и суперщастливи хора. Но съществува още един вариант на кафе медитацията, който е дядката на всички останали.

4. Бъди щастлив, че най-накрая използваш система, която наистина действа и която също така създава добър пример за всички твои познати.

Това означава, че е изключително важно да продължим да гледаме общата картина, да следим по-големите неща, които се случват. Нужно е да си зададем въпроса: какво ще се случи с държавата ни и какво ще се случи с нашия свят, ако хората започнат да си служат с Четирите „Старбъкс“ стъпки, та да се сдобиват с достатъчно пари за грижи към децата им, родителите им и тях самите? Какво ще се случи, ако всеки изкарва парите си, като дава, а не като взема? Именно за това говорим през цялото време – дори е част от избраното от нас за заглавие на книгата. Ако всички започнат да използват древната мъдрпст на Китай, метода на Четирите стъпки, тогава всички ще разполагат с повече от достатъчно пари. Хората ще започнат да разбират, че съревнованието за пари и ресурси е просто старомодно, нещо така и не проработило особено добре – все едно яздене на кон вместо шофиране с кола или пътуване от Китай до Америка с кораб вместо със самолет.

Така в рамките на живота си ще станем свидетелите на гибелта на глобалното съревнование. Свят, в който всички във всяка страна разполагат с повече от достатъчно да пратят децата си в най-добрите университети, да осигурят на родителите си щастливо и комфортно пенсиониране; и в същото време да се сдобият с къща, кола и дрехи, които ще направят техния и на половинката им живот спокоен и приятен.

Така че, когато положим глава на възглавницата и потънем в кафе медитация за добрите неща, които сме свършили тази седмица, преди десет години или сме видели някого другиго да върши, после е нужно да се вглъбим в най-сериозната медитация сред всички:

Промених начина, по който живея живота си.
Вместо да вземам, за да получа, каквото искам,
давам, за да получа, каквото искам.
И това действа много по-добре от вземането.
Този нов начин на живот ще ме направи много успял.
А после хората ще започнат да копират примера ми.
И после други ще копират техния.
Докато всички не станат успели.
Аз съм вирусът,
който ще направи целия свят щастлив.
Това е нещо, за което да се радвам!

m.filibe.com