Откриха официално Източния сектор на Античния стадион на Филипопол

Източният сектор на Античния стадион на Филипопол вече е отворен за посетители и любители на археологията.

В Световния ден на туризма кметът на Пловдив Здравко Димитров и заместник-кметът Пламен Панов официално прерязаха лентата на най-новата туристическа атракция.

Скритите под земята археологически находки са част от територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” и се намират в основите на сградата на Търговски център Star Gallery (магазин H&M) на Главната улица.

„Археологията на Пловдив трябва да бъде повече показвана и на туристите, и на нашите съграждани. От днес вече можем да видим мястото, ложата на по-заможните граждани от II-IV век, които са наблюдавали игрите на Римския форум, дълъг цели 240 метра“, заяви кметът Здравко Димитров.

В края на февруари тази година бе подписан договор между Община Пловдив и „СС Пропърти“ ООД, с който археологическите находки се отварят за пловдивчани и гости на града.

В следващите няколко месеца беше извършено освежаване на обекта от ОП „Жилфонд“, закупено бе оборудване и се постави фискално устройство, за да могат да бъдат продавани билети.

Цената за посещението е 5 лева, като освен него туристите ще имат възможност да видят всички разкрити части от Римския стадион – на площада, археологията под „Екселсиор“ и най-новата под магазин H&M.

„Това е много важен обект, защото е част от нашите усилия да рестартираме туризма в града. Източният сектор на Античния стадион на Филипопол дава още по-ясна представа какво е представлявал Римския стадион“, сподели заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Той уточни, че обектът е включен в пакета за туристически обиколки, който Община Пловдив предлага, а стопанисването му е възложено на ОИ „Старинен Пловдив“.

Община Пловдив ще продължи да развива археологическия обект, като има идея вътре да се организират изложби и да се провеждат малки концерти. Ще бъде открит и магазин за сувенири, а туристите ще могат да закупуват различни предмети за спомен.

„Това е един много добър пример за публично-частно партньорство, съхраняване на културно-историческото наследство и интегриране на миналото и настоящето“, посочи кметът на район Централен Георги Стаменов.

По думите му обектът може да служи за добър образец за общодостъпна археология, като стане една от най-посещаваните.

На днешното събитие присъстваха представители на фирма „СС Пропърти“ ООД, доц. Елена Кантарева – Дечева – и.д. директор на ОИ “Старинен Пловдив“ и граждани.


Фирма „СС Пропърти“ ООД е инвестирала в реставрацията и консервацията на археологическия обект 2.5 млн. лв. при извършване на ремонта на сградата. Концепцията за изграждане на обекта е авторска разработка на българския екип и е споделена от австрийските инвеститори – собственици: Карл Полцхофер и арх. Рудолф Лайтнер. Точното име на сградата е Търговски център Star Gallery , а веригата H&M са наематели.

Сградата бе отличена в Националния конкурс „Сграда на годината“.

m.filibe.com