Български и турски музиканти свирят заедно на знакови локации в Пловдив

Концертите на изпълнители от Музикалното училище, АМТИИ и Тракийския университет в Одрин ще са на Римския стадион, стълбите на Каменица, в Цар-Симеоновата градина и хотел „Рамада Тримонциум“

Концертите на изпълнители от Музикалното училище, АМТИИ и Тракийския университет в Одрин ще са на Римския стадион, стълбите на Каменица, в Цар-Симеоновата градина и хотел „Рамада Тримонциум“ Със съвместни концерти ще отбележат Деня на музиката изпълнители от НУМТИ „Добрин Петков“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и Държавната консерватория при Тракийския университет в Одрин.

Началото ще бъде дадено на 1 октомври в 17.30 ч. с клавирен концерт в хотел „Рамада Тримонциум“. Участие ще вземат д-р Серхан Кюнгерю – пиано и пловдивските ученици Радослав Чиколов, Виктор Вичев, Йордан Тодоров, Борис Биков и Георги Чиколов. Музикалният празник ще продължи на откритата сцена край Пеещите фонтани. Там от 21 ч. пловдивчани и гости на града ще чуят струнно трио от Държавната консерватория в Одрин, ансамбъл ударни инструменти „Престо“ от НУМТИ „Добрин Петков“ и академичния народен хор към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

Две са музикалните събития на 2 октомври. От 12.30 ч. е концертът под мотото „Пловдив заедно“ на стълбите на Каменица. Той включва трио духови инструменти от Одрин и дуо тромпети от АМТИИ. Заключителният концерт ще бъде вечерта от 18 ч. на сцената на Римския стадион. Диригенти са проф. Ахмет Хамди Зафер и доц. Пламен Първанов. Гост-изпълнител ще бъде цигуларят Мичо Димитров.

Пловдивските изпълнители вече са били на репетиции в южната ни съседка, за да изсвирят с турските си колеги произведенията, включени в програмата. Културните събития се реализират с подкрепата на Дирекцията по въпросите на ЕС към Министерството на външните работи на Република Турция.

www.stroitelstvoimoti.com