Създават онлайн платформа за социалните предприемачи

„Социалните предприемачи са хора, които се фокусират върху социални проблеми, например, демографски, интеграция на лица с увреждания, от малцинствата или изпаднали в някаква трудност.

Чрез определен бизнес модел социалните предприемачи се опитват да разрешат тези проблеми.“ Тази кратка и ясна формулировка на понятието „социален предприемач“ даде проф. д-р Николай Денчев, заместник-ръководител на катедра „Бизнес“ към Свободния университет в Брюксел, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова по телевизия „Блумбърг“.

Основните проблеми, които проф. Денчев посочи в социалното предприемачество, са липсата на финансови средства, липсата на контакти и социална мрежа, както и недостатъчна бизнес компетенция от страна на самите предприемачи. Най-често те ръководят малки организации, които с много труд и желание се опитват да постигнат целите си. За съжаление досега не са били обект на обществено внимание и съответно хората, които биха им били от помощ, не знаят за тях.

Точно липсата на двустранна връзка – между социални предприемачи и подпомагащи ги организации и фирми, професорът се надява да бъде запълнена със създаваната в момента онлайн платформа https://www.bg-impact.org/. Тя е адаптирана версия на белгийска платформа, в която вече са регистрирани над 300 социални предприемачи и над 100 организации, които ги подпомагат.

Проф. д-р Николай Денчев обясни в ефира на „Бизнес старт“, че голяма част от социалните предприемачи в западните държави на ЕС, се развиват по инициатива на църквата, държавата и бизнесът – от гледна точка на филантропия. България може да се похвали с добре развити кооперативни съюзи, с дългогодишна история, както и общински социални предприятия.

Той даде и един изключително успешен пример – как фондация „Земята – източник на доходи“ реално интегрира ромите. „Моделът е доста интересен – в цяла Европа интеграцията на тези малцинства изглежда доста трудна, а тук вече има тази добра практика.“

Проф. Денчев посочи и партньорството с „Клъстер Тракия икономическа зона“. За инж. Пламен Панчев, председател на сдружението и създател на най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа – Тракия икономическа зона /ТИЗ/, социалното предприемачество е част от успешното развитие на „новото поколение“ – въглеродно-неутрални индустриални паркове.

Гостът говори и за помощта на директора на Клъстера Катя Стайкова за осъществяването на връзка с фирмите от зоната. В ТИЗ работят много чужди компании, които имат програми по корпоративна социална отговорност, и активно работят по разрешаването на социалните проблеми.

„Клъстер Тракия икономическа зона“ беше част и от организираните преди дни кръгли маси за социалното предприемачество в София и Пловдив, които се случиха благодарение на проекта по Еразъм+ Elanet, Свободния университет Брюксел, Университета за национално и световно стопанство и Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България.

Идеята е да се създаде динамика, която да консолидира екосистемата за социално предприемачество. Националният съюз на трудово-производителните кооперации в България е организатор и на предстоящия от 29 септември до 4 октомври в Пловдив Девети Европейски форум за социално предприемачество.

Гостът обясни и как е започнала цялата инициатива за популязиране и подпомагане на социалното предприемачество. „Бяхме се събрали на кръгла маса с краля на Белгия, който зададе въпроса дали може да се покажат 1000 успешни примери за социално предприемачество.

В Белгия има 17 000 регистрирани такива, което означава, че задачата не е трудна. В България са около 3 500“, посочи проф. Денчев. Той смята, че университетите могат да окажат огромна помощ на социалните предприемачи, както обучавайки ги на знания и компетенции в различни теми, така и със своите многобройни контакти“.

Вижте целия разговор във видеото.

m.filibe.com