Откриха новата учебна година в Медицински университет – Пловдив

Ректорът на Медицински университет-Пловдив професор Мариана Мурджева откри новата учебна година.

Във висшето учебно заведение ще се обучават над 6000 студенти, а пърковукрсниците са 1265. Професор Мурджева пожела на първокурсниците да не учат за оценки и дипломи, а за знания.

Тази година Медицинския университет – Пловдив изисква студентите да имат сертификат за ваксинация, отрицателен тест или документ за преболедуван коронавирус, за да присъстват на практическите занятия по медицина.

„Сега започваме упражненията присъствено. Особено в клиничните дисциплини, където е необходимо студентите по медицина, медицинските сестри, акушерките да влязат в реални условия при пациентите. Смятаме, че година и половина е достатъчно добра теоретична подготовка с онлайн обучението. Но сега трябва да се върнем към тези условия. И то във време, когато имаме възможност да се ползваме от ваксините, да бъдем ваксинирани, да бъдем предпазени.

Трябва да се спазват определени правила. И студентите медици знаят най-добре за тях. Влизайки при пациентите в болниците те трябва да са ваксинирани, преболедували Covid-19 или да покажат отрицателен антигенен тест на болничната администрация. Това не е дискриминация, защото студентите имат право на избор. И както те имат право на избор, така и болните имат право на здраве“, заяви професор Мариана.

Студентите приемат нормално новите изисквания за присъствените практически занятия по медицина.

„Мисля, че е много важно да се ваксинираш. Аз също съм ваксинирана. Апелирам всички да се ваксинират“, коментира Гергана Ангелова, първокурсничка по медицина, която е приета с максимален бал от 36 точки.

Гергана Ангелова е категорична, че хората трябва да вярват на науката, а не на постовете в социалните мрежи.

Днес беше открита и новата учебна база на Медицински университет-Пловдив, която е на стойност 6 милиона лева. В нея са разположени четири катедри – „Медицинска биология“, „Медицинска физика и биофизика“, „Биохимия“ и „Химия“.

Корпусът е на обща  разгърната площ малко над 4000 квадратни метра. В него ще работят 61 преподаватели. Има 32 учебни изследователски зали, а в тях ще се обучават над 1200 студенти годишно.

www.radioplovdiv.bg