Иво Прокопиев: Корумпираният политически елит ползва „гражданската конфискация“, за да мачка опонентите

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е започнала процедура по налагане на запор на имущество на съиздателя на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев, които да са предварителни обезпечения за евентуален бъдещ иск за конфискация.

Засегнато е имущество на семейството и и акции и дялове от фирми, между които и 100% от дяловете във фирмата, мажоритарен акционер в „Икономедиа“ – дружеството издател.

В изявление Прокопиев оценява действията на комисията като грубо незачитане на закона и пренебрегване на обективните факти и информира, че е обжалвал в съда актовете й. Според него действията на КОНПИ са произвол, който цели репресия, подчиняване на редакционното съдържание на „Капитал“ и „Дневник“ и разрушаване на икономическата база на изданията.

„Случаят показва колко опасно може да бъде превратното прилагане на подобен закон, който вменява презумпция за виновност и атакуваната страна може да се защити едва след налагането на обезпечителните мерки. Той противоречи на основни човешки права и правни принципи, гарантиращи презумпция за невиновност, равенство пред закона и защита на собствеността. Използван срещу медии, той е силен инструмент за цензура“, пише издателят. Той напомня, че правото на ЕС допуска конфискация само след влязла в сила присъда.

Активното мероприятие на КОНПИ срещу мен е нагледна илюстрация как т.нар. инструмент на „гражданска конфискация“, попаднал в ръцете на корумпиран политически елит, ще се използва единствено за мачкане на обществените опоненти на статуквото, пише Прокопиев./dnevnik.bg