Обмислят включването бъдещата визия на Тютюневия град в ПУП-а на „Централен“

Макет на Тютюневия град с големина от близо четири квадратни метра ще бъде представен пред обществеността, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

„С Министерството на културата още през лятото взехме решение да бъде изследван статутът на всеки един от имотите в зоната.  Много ясно трябва да стане какво предстои да се направи и какво изобщо е възможно да се случи на съответното място. Трябва да се знае каква е сградата: дали е в процес на обявяване на паметник на културата или попада само в зона за въздействие, или просто няма никакъв статут. Разработката е възложена на едно от най-добрите архитектурни студиа в страната и обхваща пространството от ул. „Цар Иван Асен“ до Централна гара“, което е обследвано“, коментира Тотев.

От думите му стана ясно още, че в момента има четири имота в Тютюневия град, които са в процес на обявяване на паметници на културата. Дали ще бъде сменен статутът на всичките обаче, все още не е ясно.

Община Пловдив е запознала собствениците на по-големите имоти в зоната с разработката. Предстои през другата седмица среща по темата и с министъра на културата Боил Банов.

„ Ако имаме консенсунс, то изследването ще бъде включено в ПУП- а на район „Централен“, който се изработва в момента, така че бъдат приети общи правила, които да не позволят променяне на общата визия на зоната“, обясни още кметът.
www.dariknews.bg