Откриват Графично ателие Пловдив

21-вото издание на ГРАФИЧНО АТЕЛИЕ ПЛОВДИВ се откри тази вечер в галерия UPARK в пловдивския арт квартал Капана.

За пореден път Ателието доказва многообразното третиране на една от най-привлекателните графични техники – литографията и комбинирането ѝ със сродни техники, какъвто е ръчния офсет, даващ добра възможност за фотографски изображения.

И тази година високото ниво на участниците е налице, някои от които са носители на престижни награди от международните графични форуми. Авторите Ахмед Чаушев, Десислава Христова – Тошева и Емил Миразчиев имат ясно изработена концепция.

 Перфектността на майстора печатар Спас Халачев, наречен умдрукер е гаранция за технологично високото ниво на графичния отпечатък.

През годините са разменяни гостуващи изложби с Академията за графично изкуство в Белград – една от малкото академии с високо професионално ниво. Графична колекция от ателието беше представена и в рамките на Пловдивската култура в Лесковац. Представителни изложби са осъществявани и в Ниш, Сърбия и Дом Витгенщайн във Виена.

Проектът е уникален за страната и цели реализиране на високо стойностни графични произведения, популяризиране творчеството на съвременните артисти в областта на графичния отпечатък, като толерира иновативния подход и експеримента.

Графично ателие е инициатива на художника Емил Миразчиев и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.
www.dariknews.bg