Пловдив става джаз столица на България

Американският виртуоз Джейсън Моран ще открие Пловдив Джаз Фест на 1 ноември от 20 часа в Дома на културата „Борис Христов“ със специален концерт „Трибют за Телониъс Монк“.

Роденият в Хюстън пианист почита един от най-изпълняваните композитори след Гершуин в годината, когато се отбелязва 100-годишнината от рождението му.

Монк е един от най-големите композитори, но не само – той е бил и виртуозен пианист, задълбочен изследовател на джазовата хармония. В края на 1950-те и началото на 1960-те той променя радикално импровизацията и импровизационната техника. Имал е много атрактивно поведение на сцената, което е оставило следи в следващите поколения, разказа пред Plovdiv Time организаторът на фестивала Мирослава Кацарова.

Тя разкри, че Джейсън Моран е изключително авторитетна личност и освен изявите си на музикант е участвал на Венецианското биенале с две свои визуални инсталации.

Заедно с Моран на сцената в Пловдив ще излязат десет музиканти. Те ще пресъздадат атмосферата от един исторически концерт на Телониъс Монк от 1950 г.

След Джейсън Моран на сцената ще излезе Хилда Казасян заедн с JP3 и Мишо Йосифов за един проект, посветен на 100-годишнината от рождението на Ела Фицджералд.
www.plovdivtime.bg