Многофункционален комплекс с жилища, офиси и хотел ще се издигне върху бивша пивоварна фабрика в Пловдив

На 29 август 2017 г. бе сключен окончателен договор за продажбата на терен на „Каменица“ АД в град Пловдив с площ 30,5 дка (30 500 кв. м).

Купувачи и инвеститори в бъдещия проект са фирмите „Си Инвестмънт“ АД (част от „Сиенит холдинг“ ) и „ЕС АЙ Дивелопмънт“ ЕООД на предприемача Георги Тотев. Сделката е осъществена с посредничеството на една от най-големите консултантски компании за бизнес имоти − Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България. Това се казва в съобщение до медиите от пресцентъра на „Каменица“.

Предвижда се върху продадения терен (бившата пивоварна фабрика) да се издигне модерен комплекс, включващ съвременни офисни и жилищни площи, хотел, спортен център с фитнес, закрит плувен басейн, детска градина, търговски обекти и обширно парково пространство. Изграждането ще протече поетапно, като се предвижда целият проект да бъде окончателно завършен през 2023 г. Очакванията са, че строителството ще започне през 2018 г. с офис сградите, жилищния комплекс и спортния център. Едновременно ще тече и оформянето на парковото и площадното пространство в сърцето на проекта. Целият комплекс ще бъде обособен като свободна пешеходна зона, а за автомобилите ще бъде осигурен подземен паркинг с над 600 места.Проектът на инвеститорите ще носи емблематичното име „Каменица“ като символ на това, че първата бира на България винаги е задавала стандартите и винаги е била „в крак с времето“. Главен проектант ще бъде Stephen George Architects, а основна финансираща институция е Уникредит Булбанк. С реализирането на новия комплекс ще бъдат разкрити над 500 нови работни места.

„Процесът по избор на инвеститор продължи повече от две години. Търсехме добросъвестен стопанин и достоен съсед, който да развие терена с отношение и ясна визия за бъдещето на града. В избраните инвеститори видяхме желанието за разгръщане на пълния потенциал на имота, стремеж за предоставяне на съвременни и модерни решения, както и готовност да реализират концепция, която да е най-благоприятна за пловдивчани и бъдещия облик на града. Вярваме, че заедно с „Пивоварница Каменица“ новият комплекс ще бъде едно модерно, уютно и красиво място за пловдивчани и гостите на града“, заяви Димо Димов, генерален директор на „Каменица“ АД.

„Сделката беше съпроводена от изключително тежък процес по подбор на нови инвеститори и строги критерии, поставени от собствениците на имота – „Каменица“ АД. Вярваме, че районът ще се развие по най-благоприятния начин за пловдивчани, като същевременно ще запази връзката между историята и бъдещето на тази част на града“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

„Каменица“ АД запазва собствеността върху 3500 кв. м в съседство, върху които ще бъде изграден мултифункционалният комплекс „Пивоварница Каменица“. В него ще има малка пивоварна за крафт бира, ресторант, магазини. Строителството ще започне през септември и се очаква да приключи през 2018 г. В изграждането му ще бъдат вложени около 2 милиона евро и ще бъдат разкрити около 50 нови работни места.
www.gradat.bg