Новият политически сезон: заявки за борба с корупцията и избор на съдебен съвет

Приемането на антикорупционен закон и изборът на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) са сред приоритетите в работата на Народното събрание през новия политически сезон, който започва на 1 септември. Депутатите ще трябва да изберат и управител на Националния осигурителен институт (НОИ), както и да приемат бюджета за 2018 година. Предстои и второ четене на „тежки“ закони като този за развитието на академичния състав.

Предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС), което започва от 1 януари, също е определено като приоритет на парламента от председателя му Димитър Главчев.

Квалифицирано мнозинство ще избира членове на ВСС

На 7 септември правната комисия в парламента ще изслуша 18-те кандидати за членове на новия Висш съдебен съвет. Депутатите трябва да изберат 11 от тях. За първи път това ще се случи с квалифицирано мнозинство – т.е. повече от 2/3 от гласовете. Това означава, че за да бъде избран един кандидат това ще се случи с гласовете на ГЕРБ и БСП или ГЕРБ и ДПС.

Петгодишният мандат на съдебния съвет изтича на 3 октомври. По закон съставът трябва да бъде попълнен месец преди края на мандата, но това досега не се е спазвало. Преди началото на лятната ваканция, председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов предположи, че изборът ще се случи седмица след изслушването в комисия. Останалата част от новия състав на съвета – 11-те избрани от магистратите вече са известни.
Управляващи и опозиция с различни виждания за борба с корупцията
Тази есен парламентът трябва да започне обсъждането и приемането на антикорупционен закон, с който ще се създаде нов орган за борба с корупцията. ГЕРБ и БСП са сходни във вижданията си, че той трябва да има широк набор от средства за следене на гражданите. Различията между законопроектите на двете партии са свързани с това кой ще определя неговото ръководство и какви функции ще има органът.
ГЕРБ, чийто законопроект се очаква да бъде приет, предлага в антикорупционна комисия да влизат Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР), както и съответното звено от Сметната палата. Предложението е нейният председател да бъде избиран от парламента. Проектът на ГЕРБ ще бъде обсъден публично на 1 септември.

Алтернативата на БСП е президентът Румен Радев да определя ръководството на агенция „Антикорупция“, която да представлява отделената от ДАНС ресорна дирекция. Социалистите искат агенцията да има разследващи функции.

Финал на сагата с нов изтребител
На 7 септември ще заседава парламентарната временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет. Комисията трябва да приключи работата си до края на септември, за да не пречи на процедурата по купуване на нов изтребител, „което би било зле за националната сигурност“, според председателят и Емил Христов.

Комисията беше създадена от ГЕРБ за да се види дали при процедурата по избор на „Грипен“ за фаворит, която бе завършена от служебното правителство е имало нередности. Скритата цел на комисията е да установи дали президентът Румен Радев, като бивш шеф на ВВС реално е направил изборът сам. Процедурата за избор на доставчик на нов за армията ни изтребител ще премине през промяна на инвестиционния проект от парламента, въпреки, че проектът има одобрението на парламента от миналата година./Дневник/