Дигитални и облачни услуги ще предоставят всички пловдивски училища

За първи път в Пловдив днес отвори врати Център за трансфер на технологии в Дома на културата „Борис Христов“. Той работи в партньорство с Община Пловдив и с подкрепата на фондация „Америка за България“, които имат още два центъра в София и Варна.

Стефан Стоянов, заместник-кмет на община Пловдив, обясни, че най-важно е да се постигне пълна дигитализация на учебния процес. Ние сме първата община в България, която въвежда облачната система, допълни още заместник – кметът.
Имаме желание поетапно да работим с тези платформи –Гугъл и Майкрософт, от миналата година са включени 8 , а през тази нови 15 училища са приобщени, поясни Стоянов.
По думите му вече работи тригодишна програма за иновации в образованието на Пловдив, като до две години трябва да започне дигитализиране и облак услуги във всичките 52 училища.

Облачните системи са настоящето, смята Стоянов и каза, че от големите компании предоставят безплатно всичките си услуги, а реално община Пловдив инвестира само в обучението на учителите и директори.

Целта е активно да се подкрепя средното образование да внедрява обрзователни технологии, каза управителят на Центъра за творческо обучение Александър Ангелов. Той поясни, че ще работят с всичките общински училища.

Ще се предоставят образователни услуги обаче не само за Пловдив, но и за всички училища в областта, уточниха още от новата структура. Ще обучаваме учителите как да се работи с технологии, но не тези които преподават комютърни технологии, а всички, каза Ангелов. Той посочи, че вече 8 училища в Пловдив вече ползват активно Гугъл облак, което е част от националните стратегии на МОН. Той обхваща всички процеси в една училищна система от родители, деца до учителити и преполага да са общува само електронно без хартия.

За Пловдив сред лидерите в тази система са СУ „Св. Патриарх Евтимий“, които от есента откриват първата иновативна паралелка, която ще е изцяло базирана на Майкрософт офис 365. Други училища са ОУ“Алеко константинов“, ОУ „Яне Сандански“ и др. В цялата страна има едва 4 училища включени в облачната платформа./bnr.bg