Небет тепе става магнит за туристите

Хълмът ще бъде свързан с Арменската църква, крепостта ще бъде експонирана в автентичен вид

Небет тепе ще бъде превърнат в централна забележителност, която ще стане задължителна за туристите, посещаващи Пловдив, съобщи кметът Иван Тотев. Днес той откри археологическия сезон на хълма заедно с директора на Археологическия музей Костадин Кисьов и шефа на Общинския институт „Старинен Пловдив” Минко Кафтански.

До тепето ще се стига по три пътя – по сегашния по ул. „Д-р Стоян Чомаков“, вторият ще го свързва с Арменската църква, а третият ще бъде от източната страна откъм площад „Шахбазян”. Археолозите ще съберат хилядолетната история на Небет тепе и ще експонират най-ценните находки и зидовете.  Догодина ще бъде монтирано и специално нощно осветление, по подобие на Младежкия хълм. Не предвиждаме никакви бутафории и нещо, което да бъде извън историческата истина, уточни кметът.

Разкопките през лятото трябва да изчистят всичко насипано от 70-те години на миналия век досега и Южната крепостна стена, която ще бъде проучена до основи, съобщи  директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов. Археолозите, сред които и много студенти, ще проверят и зид, който най-вероятно е от някакъв храм, както и западната стена на крепостта.

Кисьов допълни, че крепостта ще бъдат показана във вида, в който е била, като се върнат всички оригинални каменни блокове по местата им, ще бъдат възстановени и всички каменни пътеки по скатовете на тепето. Според него обаче достъпът до върха на Небет тепе трябва да бъде контролиран, дори и когато е безплатен.
www.plovdivtime.bg