Шумът тормози над 280 000 пловдивчани

Над 4 децибела е намаляло нивото на шума от автомобилния трафик в резултат на смяната на паважа с асфалт на пловдивските булеварди. „Васил Априлов“, „Богомил“ и „Петко Д.Петков“ Това отчита анализът в шумовата карта на Пловдив.

На базата на тази карта предстои да бъде създаден стратегически план за предприемане на мерки за намаляване на нивото на шум в Пловдив.
Главният експерт в дирекция „Екология“ Антония Данаилова уточни, че подложените на ниво на шума над граничните стойности за 24-часово наблюдение – не повече от 60 децибела, са 281 876 жители на града.

Общо 52 са пунктовете за измерване нивото на шума в Пловдив, като най-високи и критични са стойности са отчетени на Баня „Старинна“, следвани от Сточна гара и кръстовището на бул. „Менделеев“ и „Санкт Петербург“ до Аграрния университет.

1107 пък са сградите, попадащи на територията на отчетени пикови стойности на шум в града. Основен източни на шума в града е автомобилният трафик.

Мерките, които ще залегнат в стратегическия план за борба с шума, който трябва да бъде внесен в МОСВ до октомври 2018-та година, са основно регулаторни – поставяне на бариери, улична маркировка, зелени пояси и др, заяви още Антония Данаилова./BNR