Арх. Стефан Стефанов и арх. Радка Стефанова с награда „Пловдив“ за реновацията на емблематична сграда на Главната улица

На тържествена церемония в навечерието на светлия празник 24 май община Пловдив връчи традиционните награди „Пловдив“ за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната 2016 г.

С високия приз в раздел „Архитектура“ бяха удостоени проектантите арх. Стефан Стефанов и арх. Радка Стефанова от АРКОНТ-А“ за цялостната реновация, преустройство и адаптация на бившия Нармаг на Главната пешеходна улица. В старинното здание съжителстват високотехнологичен търговски център H&M с разкрити и експонирани уникални фрагменти от Римския стадион.

Цялостната инвестиция, надхвърляща 5 млн. евро, е на австрийските предприемачи Карл Полцхофер и инж. Рудолф Лайтнер, които притежават дългогодишен опит в реставриране на сгради-паметници на културата в Грац.

„Голямото предизвикателство пред целия проектантски колектив беше как по най-подходящ начин да изявим наслагването на два културни пласта – от II век от н.е. и от XIX век, и едновременно с това – тяхното интегриране в новата високотехнологична сграда. За целта външните фасади, които са част от групов паметник на следосвобожденската възрожденска архитектура, бяха запазени и реставрирани. Много добре се постигна наслагването на разкритите антични структури със запазените тухлени сводове от градежа на сградата през XIX век“, посочват арх. Радка и Стефан Стефанови.

Другите две номинирани кандидатури в раздел „Архитектура“ бяха на арх. Георги Стоянов за новия завод на „Сенсата Технолоджис“ и на арх. Весела Дечева за жилищен комплекс „Роял Хил“.

За пръв път награда „Пловдив“ беше връчена в категорията „Културно наследство и съхраняване на паметта“. Неин носител стана Елена Кривошиева за реставраторската работа в новата „перла“ на Стария град – къщата „Клианти“, която съвсем скоро ще бъде отворена за посетители. Елена Кривошиева специално благодари на колегите си, като не забрави да засвидетелства възхищението и преклонението си пред таланта на неизвестния художник, изографисал къщата преди точно 200 години.
www.gradat.bg