Пловдив ще приюти за първи път кристален орган на Opera Open 2017

За първи път ще се реализират и продукции от световната сцена.Очакват ни две оперни премиери

Наближава един от най-очакваните летни фестивали в сферата на изкуството – Opera Open 2017. Фестивалът се състои за четвърта година, като се наблюдава огромен ръст на зрителски интерес. Ако през първото издание публиката е възлизала на 8000 посетители, то през 2016-та те минаха 23 000.

Тази година програмата на Opera Open е също толкова впечатляваща. Залага се на няколко вече доказали се заглавия от миналите издания, както и на нови постановки. Ще се реализират и международни продукции от световната сцена с над 150 гостуващи артисти. Първата такава продукция е „Силата на съдбата“ с режисьор, художник и хореограф Стефано Пода. Постановката е на Театро Реджо ди Парма, който е вторият по големина театър в Италия, след Ла Скала. „Силата на съдбата“ е част от Верди фестивал, а диригент ще е музикалният директор на Опера Пловдив Диан Чобанов.

Стефано Пода посещава града ни за първи път и вече е очарован от красотата му. Той призна, че преживяването да си на Античния театър е особено и трудно за обяснение. Според него Opera Open е началото на нов път на развитие и растеж на амфитеатъра. Постановката ще се играе на 15-ти юли.

Другата новаторска брънка във фестивала са два клавирни концерта, представени от топ пианистката Пламена Мангова, която се завръща в родината, за да покаже произведения на Гершуин и Григ.

Самото начало на оперните събития ще се постави на 10-ти юни с концерт-спектакъл „Орфей и Паганини“, със специалното участие на Марио Хосен и италианското сопрано Никол Брандолино. За концерта ще бъде транспортиран специален кристален орган, изобретен през 1975 г. и ще е първият такъв инструмент, който не само пловдивчани, но и цялата нация ще види.

За първи път ще можем да се насладим и на камерен спектакъл, озаглавен „Звукът на Страдивариус“ , изпълнен от холандски оркестър, който ще свири на 12 безценни инструмента от епохата на Страдивариус.

Една от най-интересните копродукции, несъмнено ще е „Дон Кихот“, проект на Опера Пловдив и Македонска опера и балет.

Любителите на жанра мюзикъл ще могат да се насладят на световното заглавие на Боб Фос, Фред Еб и Джон Кандър – „Чикаго“, който е умело съчетан между творците на Опера Пловдив и Държавен музикален театър „Стефан Македонски“.

По традиция фестивалът завършва с операта „Аида“ на 29-ти юли, където публиката ще се срещне с дългогодишната солистка на Виенската щатсопера Надя Кръстева.

Тази година финансовата подкрепа на фестивала идва от Фондация „2019“, която гарантира значимостта на оперното изкуство в платформата Европейска столица на културата.
www.podtepeto.com