САЩ нанесоха въздушен удар по Сирия

Бойни кораби на САЩ в Средиземно море изстреляха тази нощ 59 летящи ракети „Томахок“ по правителствени цели в Сирия, съобщи „Ройтерс“, цитирайки официален източник от администрацията във Вашингтон.

Основна мишена на атаката е била военновъздушна база край централния сирийски град Хомс, откъдето във вторник сирийската авиация е извършила химическата атака, в която загинаха голям брой цивилни.
Нападението е извършено малко след 4 ч. тази сутрин.

Атаката е по нареждане на президента Доналд Тръмп и е първото открито нападение срещу режима на сирийския президент Башар Асад.

САЩ са предупредили страните от ООН за въздушния удар. Русия също е била уведомена, а краткият коментар на Кремъл бил, че отговорност за нападението ще носи страната, която го извършва.

„Призовавам всички цивилизовани страни да се присъединят към нас, за да сложим край на кръвопролитията в Сирия. Няма спор, че правителствените сили в Сирия използваха забранени химически оръжия и нарушиха ангажиментите си към Конвенцията за химически оръжия и пренебрегнаха решенията на Съвета за сигурност на ООН“, заяви Тръмп след атаката.

Той определи въздушните удари като „жизнено важни за националните интереси на САЩ“. По думите му режимът на Башар Асад притежава химическо оръжие и може отново да го използва.

„Точно заради това трябва да предотвратим и спрем разпространяването и използването му“, каза още Тръмп.

Американските ракети са ударили самолети, укрития за самолети, зони с петролни и логистични складове, бункери за муниции, системи за противовъздушна отбрана и радари. Все още няма официална информация за загинали.

Сирийската опозиция изрази задоволство от атаката срещу позиции на властта. Близки до Асад местни медии определиха ударите като агресия./Дневник

Публикувано на
Свят