„Природа,лов, риболов“ и „Цветна пролет“ от днес са в Панаира

Над 6 млн. лева са приходите по линия на организирания ловен туризъм за 2016г. Това съобщи на откриването на най – представителният ловен форум в България „Природа, лов, риболов“ министърът на земеделието и храните Христо Бозуков.

Той уточни, че 23-то изложение в Международния панаир Пловдив е център за среща на български и чужди фирми от този бранш.

Приходите  се дължат най-вече на условията, които страната ни предлага – уникална природа, поддържана база, богато разнообразие от едър и дребен дивеч. С това българското ловно стопанство се нарежда сред водещите световни ловни дестинации, каза още министърът.

Бозуков  подчерта, че през 2016 година имаме нов национален рекорд при трофеите от елен лопатар. Нашите благородни елени са получили 36 златни медали на изложения.  България продължава да е сред най-желаните дестинации за ловен туризъм в Европа, отчитат от МЗ.

Цветна пролет събира над 30% повече изложители от миналата година, като за първи път има и изложители от Гърция, отчете министър Бозуков. Според него до 31 март ще започнат обвързаните плащания за плодовете и зеленчуците по линия на Министерството на земеделието и средствата са по сметката на Държавен фонд земеделие.
От тютюневия бранш и животновъди готвят протести този петък. По този повод министър Бозуков каза, че няма да участва в митинги, но ще разговяра с всеки от протестиращите.

Той уточни, че и вчера се е срещал с производителите, но вече са набелязани мерки за решаване на проблемите в този сектор.

За тютюнопроизводство са заложени същите параметри както и миналата година, и не разбирам защо има нови протести, подчерта Бозуков.
www.radioplovdiv.bg