Британската полиция започна мащабно разследване на терористичния акт в Лондон

Спецчасти на британската полиция претърсиха апартамент на Хагли Роуд, разположен над магазини в бирмингамския квартал „Еджбастън“ малко преди полунощ, съобщиха местни медии.

От полицията не потвърдиха, че това е във връзка с вчерашния терористичен акт в Лондон, но следите водят към Бирмингам, откъдето е наета колата, марка „Хюндай“, с която нападателят прегази десетки хора на моста „Уестминстър“. Колата е наета от клон на компанията „Ентърпрайс“ миналия четвъртък.

Броят на жертвите на вчерашното нападение близо до сградата на британския парламент се увеличи на пет, след като е починал още един от ранените при атаката. Началникът на антитерористичните сили на Лондонската полиция Марк Роули е заявил пред репортери, че се работи по версията, че нападателят е бил вдъхновен от ислямистки тероризъм. Роули добави, че полицията смята, че е установила самоличността на извършителя, но отказа да даде подробности.

Започна широкомащабно разследване на терористичните нападения. Голяма част от зоната около парламента беше напълно отцепена. Британските власти съобщиха, че разглеждат „случилото се при Уестминстър като терористичен акт до доказване на противното“.

Британското правителство обяви, че няма да увеличи нивото на антитерористична тревога. То ще остане „сериозно“, което е втората най-висока от общо пет степени, както и през последните повече от две години. В идните няколко дни обаче по улиците на британските градове ще бъдат изкарани допълнителни въоръжени полицаи. Властите посъветваха пътуващите тази сутрин да избягват района на Уестминстър, тъй като той ще остане блокиран.

Пострадалите при нападението са 40 души, сред тях има трима полицаи и трима френски ученици. Много от ранените са в тежко състояние. Няма информация сред тях да има български граждани, съобщи за „Хоризонт“ посланикът ни в Лондон Константин Димитров . Посолството ни е в контакт с болниците в района, и с полицията, каза още той./bnr

Публикувано на
Свят