С безплатни прегледи стартира кампанията за борба с туберкулозата

Първата за тази година „Седмица на отворените врати“ за скрининг на риска от туберкулоза, организира от днес до 24 март Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“.
В петте дни на кампанията ще се извършват безплатни консултации, а пациентите със съмнение за заболяването ще бъдат подложени на допълнителни изследвания.
Желаещите да се изследват трябва да го сторят във времето от 08:00 до 13:00 часа, от днес до 24 март включително, на адреса на Отделението по фтизиатрия – бул. „Пещерско шосе“ №66А, в съседство с Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“.
Същата кампания стартира от днес и в Смолян – в Многопрофилната болница „Д-р Братан Шукеров“. Прегледите там ще се извършват от 08.00 до 15.30 часа до 24 март в кабинета за контрол на туберкулозата.
Манипулациите са напълно безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на пациентите.
От началото на тази година установените хора с туберкулоза в Смолян и региона са вече 8 души.
Инициативата е по повод Световния ден на туберкулозата – 24 март, чието мото тази година е „Обединени да спрем туберкулозата“.

Като основни причини за заболяването се смятат намаления имунитет, непълноценното и неправилно хранене, но допълнителни фактори са още стресът, преумората, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето./BNR