Пловдив празнува 139 години от освобождението

С тържествена програма и заря-проверка Пловдив отбелязва 139-ата годишнина от Освобождението на България и Националния празник на страната.Проявите започват в 11 ч. с молебен в храма „Света Богородица“, отслужен от пловдивския митрополит Николай.

Час по-късно на паметника на руските и финландските освободители на Бунарджика тържествено слово ще изнесе директорът на Историческия музей в града Стефан Шивачев. Водещ на церемонията ще бъде Христо Христов. Представителен взвод на военните ще отдаде почит към загиналите под звуците на Военния духов оркестър. Служители на администрацията, активисти на политически партии и признателни граждани ще поднесат венци и цветя пред монумента.

От 13 ч. на Паметника на опълченците на Централните гробища ще бъде отслужена панихида за загиналите български опълченци. Пред монумента ще бъдет поднесени венци и цветя в памет на героите. От 16 ч. на площад „Стефан Стамболов“ пред общината празничен концерт ще изнесат „Биг Бенд-Пловдив“ и Духовият оркестър на града.

От 18,30 часа пред Военния клуб ще започне тържествена заря-проверка по повод Националния празник на България 3-ти март с участието на представителен взвод от Пловдивския гарнизон. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Петър Тосков./bnr