Сирни Заговезни седем дни преди Великден

Отбелязваме Сирни Заговезни или Прошка. Това е важен зимно-пролетен празник в народния календар.

Той се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. Това е времето на кукерите. На празничната трапеза се слагат млечни и яйчени продукти.

В редица селища на Смолянска област ще има народни чествания на Сирни заговезни. Райковското читалище „Орфееви гори – 1870“ организира общоградски празник за 26-ти пореден път от възстановяване на народната традиция „Пустове“ /Сирни заговезни/.

На площадното пространство пред читалището тази вечер ще лумне “Орада”- ритуалният огън, запален от „кабадайлията“, който след наддаване ще откупи правото си да я запали за здравето и благоденствието на всички. В огъня – символ на светлината, на зараждането на нов живот и пречистването, символично ще бъде изгорено „злото“ чучело. В концертната програма ще участват художествено-творчески състави на читалището.

Голямо хоро ще се извие, защото следващото е чак след 40 дни на Великден. Чествания на традиционните Пустове ще има в Чепеларе с автентичната група кукери от село Орехово. Както и в смолянския квартал Устово, в село Момчиловци и др./bnr