По-умен значи и по-бърз

Напоследък разработчиците на браузъри сякаш са се наговорили да работят едновременно в посока увеличаване на бързодействието. Разбира се, от такова винаги има нужда, така че сериозно с този въпрос са се заели и в компанията Opera Software, която тези дни пусна нова стабилна версия на своя едноименен РС браузър – Opera 43.

Увеличаването на скоростта на зареждане на уеб-страниците е основен фокус в това издание, а според разработчика новата версия върши тази работа с 13% по-бързо в сравнение с предишната Opera 42. Освен това енджинът на браузъра също е станал по-производителен, твърдят още разработчиците, като привеждат за доказателства и резултати от тестовете Speedometer ( 60,3% подобрено бързодействие в сравнение с Opera 42), JetStream (7,7%) и Octane(3,35%).

Според официалната информация, тези подобрения са станали възможни благодарение на внедряването на технологията за оптимизация на компилатора (Profile Guided Optimization), която осигурява значително увеличение на скоростта на работа на софтуера под Windows. С помощта на PGO Opera може да обработва компилираните данни по-бързо, избирайки с приоритет най-важните сценарии от кода.

(GIF анимацията се задейства с клик върху изображението) Друго важно нововъведение е специална технология за мигновено зареждане на страниците. Тя е базирана на алгоритъм, който позволява на браузъра Opera да предугажда какъв сайт потребителят зарежда в адресната лента и да го зарежда страниците във фонов режим, още преди самият потребител да даде команда за това.

Въпросната технология може и да запомня URL адресите на уеб страниците. Например, ако въведете няколко пъти pcworld.bg в адресната лента, следващия път сайтът ще започне да ви зарежда сайта във фонов режим, още преди да започнете да пишете там. Освен това всеки път при търсене на някаква информация с помощта на адресната лента, браузърът ще зарежда във фонов режим и най-релевантните за потребителя уеб страници.

Дали всички тези подобрения се отразяват видимо на бързодействието на браузъра Opera можете да проверите и сами, като си свалите неговата последна версия от официалния сайт на разработчика./pc world