БСП развързва следизборно държавната кесия

Лидерът на БСП Корнелия Нинова триумфира от трибуната на конгреса на партията заедно със Стефан Данаилов, след като наложи всичките си идеи за държавна намеса в икономиката, както и за мандатност на депутатите. Въпреки противоречията предизборната платформа и новият устав бяха подкрепени от повечето делегати.

Мощно харчене на държавни пари предвижда БСП, ако дойде на власт след предстоящите парламентарни избори. Столетницата възнамерява ударно да инвестира в индустрията и в замразени енергийни проекти като АЕЦ „Белене“. Това е записано в предизборната платформа на социалистите, приета на проведения в събота и неделя 49-и конгрес на партията.

Червените обещават 12% растеж на икономиката за целия следващ мандат, увеличение на заплати и много социални придобивки. „Пари има, стига да се харчат разумно и да не се крадат“, обяви соцлидерът Корнелия Нинова. Макар че беше приветствана от мнозинството делегати, програмата получи и много критики, че е фрагментарна и пълна с общи постановки.

Най-голямата конкретна сума, посочена в документа, е 500 млн. лв. начален капитал за фонд „Индустрия“, който ще финансира подбрани частни предприятия.

Още 150 млн. лв. се предвиждат за Националния иновационен фонд. Но най-много пари със сигурност ще глътне обещаваната „държавна подкрепа за развитие на големите български енергийни инфраструктурни проекти – АЕЦ „Белене“, Бургас-Александруполис и газови връзки и коридори с доказана икономическа ефективност“.

Тук повече конкретика няма, няма и споменати числа. На БДЖ ще се осигури двегодишна държавна гаранция за изплащане на задълженията към кредиторите, както и „последващи действия за рефинансиране на дълга“. Ще се окрупняват публични дружества – фондовете „Индустрия“ и „Иновации“, заедно с Националния гаранционен фонд,

Българската агенция за експортно застраховане и „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ще минат под шапката на Национален финансов холдинг, управляван от Българската банка за развитие.

След като дълго се колеба за плоския данък, БСП се измъква с идеята за „плавен изход“ от него чрез въвеждане на 20% налог върху месечния доход над 10 000 лв. На предприемачи до 35 години се обещава нулев данък „печалба“, ако фирмите им имат годишен търговски оборот до 150 000 лв. и открият поне 5 работни места за 2 години.

Социалистите обещават още обвързване на минималната работна заплата с темпа на увеличаване на средната заплата, както и преизчисляване на пенсиите и намаляване на разликите между старите и новоотпуснатите пенсии. С 10% ще се увеличи основната заплата в сектор „Отбрана“.

На полицаите се предлага само неуточнено „осъвременяване“ на възнагражденията. Месечното обезщетение за дете от 1 до 2 години ще се обвърже с минималната заплата. По 50 лв. на дете ще бъдат приспадани от подоходния данък на работещите родители. Енергийни помощи се планират за 500 хиляди домакинства вместо досегашните 250 хиляди.

Социални обещания се дават и в образователната сфера – държавата поема таксите за обучение на студентите в „приоритетни специалности“, а на младите учени се гарантира стартова заплата в размер поне на две минимални. По време на конгреса допълнително се записа, че учителските възнаграждения трябва да се увеличат с 40% до края на мандата.

В здравеопазването БСП обещава да премахне въведената от предното правителство пръстова регистрация на пациентите. Както и да осигури „работещ механизъм“ за лечение на хората без здравни осигуровки. Не се уточнява как ще стане това, нито колко ще струва. По настояване на делегати се реши, че ще се удвоят средствата за фонда за лечение на деца в чужбина.

ПРЕМИЕР
Въпреки че все още не са спечелили изборите, социалистите решиха, че Корнелия Нинова трябва да бъде министър-председател на бъдещото правителство. Разкритието дойде от екслидера на БСП и шеф на евросоциалистите Сергей Станишев, според когото Нинова е проявила лидерски качества с номинацията на Румен Радев за президент и е „съвсем закономерно“ да бъде партийният кандидат за премиер.

„Ако БСП спечели изборите, тогава да – логично е лидерът на спечелилата партия да поеме този пост“, съгласи се самата Нинова. Столетницата ще се яви на изборите в нов коалиционен формат под името „БСП за България“. Лидерът Корнелия Нинова обяви, че ще търси партньори „с влияние, а не получатели на субсидии“, както било досега. Не каза към кого ще се обърне, но обяви, че партията няма да се съюзява и да сътрудничи с „ксенофобски, екстремистки и популистки партии и с организации и личности, които не споделят ценностите на БСП“. Новите партньори ще трябва да са лоялни, да участват в общи листи със столетницата във всички видове избори и да приемат предизборните й платформи./СЕГА