Не трябва да се спъваме за трети път в една тиква, обяви Р.Кънев

Досегашното съучастие на десните формация в управлението на ГЕРБ е довело до това, че избиратели им са се видели принудени да гласуват за БСП. Левицата ще напусне властта, когато десните се постараят ГЕРБ да напусне политическата сцена. Това обяви лидерът на новата надпартийна платформа „Нова република“ Радан Кънев на днешното представяне на формацията, цитиран от БТА.

Той отчете, че резултатът от управлението на лидера на ГЕРБ и доскорошен премиер Бойко Борисов са по-малко свобода, охранени чиновници, вихрещи се картели. „Дясното не може да бъде такова, да гони хората в чужбина, да принуждава стотици хиляди с десни убеждения да гласуват за лявото, за да спрат ГЕРБ, каза Кънев. „Бойко и БСП са тези, които връщат БСП на власт“, заяви той и подчерта, че левицата ще напусне завинаги властта, когато те, отдясно, се постараят Борисов да напусне завинаги политическата сцена.

По същото време на партиен конгрес лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува отляво

първата, според социолозите, политическа сила ГЕРБ като заговори за паралелна държава на мафията и корупцията, поглъщаща 10 млрд. лв. годишно от избирателите.

Радан Кънев поиска прошка от последователите си заради това, че два пъти ги е вкарал в коалиция с ГЕРБ: „Имаме огромен грях, особено аз – два пъти обединихме дясното с ГЕРБ – през 2009 г. и 2014 г. Два пъти дясното в България беше единно зад „Бай Кой“. Няма да се спънем три пъти в една и съща тиква“.

Той си направи самокритика, че „ви вкарах в безпринципен политически блок с наследниците на червената номенклатура, преговарях за министри, обърнах света да има коалиция в 43-тия парламент с надеждата, че ще изпълни поне малка част от програмата ни“.

„Нова република“ означава демократи за силна България, тя е обратното на Съветска република, заяви преди него заместникът му в ДСБ Атанас Атанасов. Той попита защо днес на конгреса на левицата е отишъл руският посланик – те искат властта, не трябва да я получават – отговори той. Нова република ще има, когато Бойко отиде в Банкя да си гледа внучето, а Нинова стои в опозиция, иронизира Атанасов.

Доскорошният депутат от гражданската квота на реформаторския блок Мартин Димитров също подчерта, че се готви управление ГЕРБ – БСП без опозиция. Той прогнозира, че ако „Нова република“ управлява, реално за четири години е възможен ръст на икономиката от 6-7 процента, увеличение на доходите с 50 на сто.

Когато си управлявал последните 6-10 години и не си го направил, няма и да го направиш, коментира Димитров предизборните обещанията на други политически партии. Както и, добави той, не може да си защитник на малкия и средния бизнес, и на картелите, и монополистите едновременно.

Целта на платформата е промяна на фундамента на България, каза Трайчо Трайков, говорител на надпартийното обединение. Тогава, подчерта той, няма да е възможно патриоти да се наричат хора, които поставят интересите на чужда държава над тези на своя собствен народ.

Политиците често налагат разделителни линии, за да наложат собствената си политическа физиономия, целта ни е да има само една линия и от едната й страна да е мафията, от другата – всички останали, допълни той./Дневник