Премахват и с пароструйка леда по улиците

С падането на температурите натрупалият сняг се заледи и превърна в изпитание придвижването на пешеходци и шофьори по малките улици в Пловдив.
По двайсетина сигнала получават и отработват на ден във фирма „Чистота“, съобщи директорът на общинската фирма Иван Стоянов и увери, че разполагат с необходимите количества сол, пясък и препарати.
Дежурният телефон на дружеството е 032 675 817.
Вътрешнокварталните улици се опесъчават на ръка, тъй като техниката не може да влезе заради парикиралите коли. Утре отново се очакват валежи от сняг и в тази връзка Стоянов призова гражданите, които чистят колите си да не хвърлят снега на пътя, а да го струпват на купче, което да бъде извозено впоследствие.
На някои места има дебел лед. Сред тях е ул. „Порто Лагос“ в квартал „Кършияка“. Първо се хвърля пясък, а след това калциев хлорид. Ако въпреки тази обработка ледът не се разтопи се пристъпва към пръскане с пароструйка с топла вода, уточни Стоянов. Той допълни, че след като се овлажни калциевият хлорид има способност да отделя температура до 53 градуса.

Във всеки район на града има заледени улици. Сред проблемните участъци са карето между улиците „Сава Муткуров“ и бул. „Марица – север“ и малките улички на квартал „Съдийски“ зад Военна болница./bnr