Заповядайте на обичая „Къпачи на Ивановден“- град Кула

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Къпачи – народният обичай е традиционен за град Кула. Празнува се в нощта на 19 януари срещу 20 януари (Ивановден по стар стил). Подготовката за традиционното провеждане на „Къпачи“ започва още от вечерта на 19 януари. Млади мъже, ергени, се събират в читалището, където биват въведени в тайнството на „къпането“ от по-възрастните.

Групата на къпачите трябва да е нечетно число- 7, 9 или 11. От тази група един се облича като младоженец, а друг като булка. Останалите са къпачи, защото тяхната задача е да къпят хората за здраве. Младоженецът винаги стои до булката, за да я пази. Всички къпачи по време на ритуала не говорят, мълчат, за да не ги разпознаят по гласа. Булката е главният къпач – този, който къпе. Тя носи котле, пълно със светена вода. Булката къпе за здраве всички, които носят името: Йордан, Йорданка, Иван, Иванка и всички, които са били младоженци през изминалата година.

През нощта къпачите обикалят къщите на всички именници, а през деня на Ивановден – 20 януари до 12 часа на обяд обикалят из целия град. На групата къпачи се дават пуканки, месо, суджуци, вино и пари за здраве. Къпачите обикалят из града и звънят със звънци, за да плашат злите духове. След Ивановден групата се събира и всички се гощават със събраните подаръци.
   www.opoznai.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев