Пловдив се превърна в археологическата столица на България

31 обекта са обследвали екипите на Археологическия музей в Пловдив през 2016 година. Проучванията на най-големите – Голямата базилика и Небет тепе, продължават и през следващата година. Ресорният заместник-кмет Амелия Гешева подчерта, че Пловдив е археологическата столица на България. Признанието е от Министерството на културата и е напълно заслужено, смятат експертите.
Проект „Голяма базилика“ ще бъде изцяло приключен до ноември 2018 година, обяви Амелия Гешева. Работата на терен ще бъде възобновена през месец март следващата година. Паралелно с това се работи по проектите за експозиционната зала и за площада.
Най-трудно е да се взимат решения, които променят историята на Пловдив. Затварянето на пътя до Голямата Базилика е едно историческо решение, подчерта Амелия Гешева. Ръководителят на разкопките Жени Танкова допълни, че при старта на разкопките на 8 юни е имало големи очаквания.
„Тръгнахме с големи кошници и успяхме не само да ги напълним, но и да ги препълним“, заяви Танкова. Тя припомни, че са разкрити около 500 квадратни метра уникални мозайки, голямо количество мраморни елемeнти, стенописи и 55 гроба от средновековната епоха.
Директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов заяви, че продължават и проучванията на Небет тепе. И през следващата година те ще финансират от Община Пловдив. От общинския бюджет ще бъдат отделени около 300 000 лева за археология – почти двойно повече в сравнение с тази година.
Средствата са за Небет тепе, Одеона и някои инфрастуктурни обекти. До този момент проучванията на археолозите показват, че на Небет тепе не е имало голяма кула, както твърдяха преди години някои експерти, категоричен е Костадин Кисьов. Предстои да се разкрият крепостните зидове и да се реставрират, което на следващ етап ще затвори достъпа на посетителите до Небет тепе./bnr