Свещеният джихад,“Ал-Кайда“,“Ислямска държава“ и терорът, Иван Първанов

djihad

СВЕЩЕНИЯТ ДЖИХАД, „АЛ-КАЙДА“, „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА“ И ТЕРОРЪТ
Иван Първанов

Стр.   384
Цена:15 лв.
ISBN: 978-954-515-374-7

Стотици хиляди мюсюлмани щурмуват държавните граници на Европа, водени от желанието си да достигнат до обетованата земя, където се надяват да намерят работа и достоен живот. Наред с тях към Европа са се отправили и едни други африкански и азиатски мюсюлмани, чиято цел е различна: те искат да запалят в сърцето на Стария континент свещения огън на новия световен джихад и са тръгнали не за да работят, а да убиват, не да строят, а да разрушават.

Днес, деветстотин години след първия кръстоносен поход, свещената война отново е обявена и е в стихията си. Този път обаче тя не е само между мюсюлмани и християни, между кръста и полумесеца, а бушува и вътре, в самия мюсюлмански свят. Близкият изток е превърнат в ужасно бойно поле, върху което тече и се смесва кръвта на невинни жертви от различни етноси.
Какви са причините за появата на глобалния джихад и защо днешните „воини на Аллах” насочват оръжието и срещу едноверците си?
Кога, къде и как се ражда идеята за новата свещена война и кои са виновниците за нейното разпалване?
Американците ли създадоха „Ал-Кайда”, Осама бин Ладен и „Ислямска държава”?
Наистина ли джихадът е едно от неотменните задължения на всеки истински мюсюлманин, или това е измислено, за да оправдае атентатите на радикалните ислямистки екстремисти?