Коренни реформи в структурата на турската армия

epa05327148 Turkey's President Recep Tayyip Erdogan speaks during a press conference at the end of the World Humanitarian Summit at Dolmabahce Palace in Istanbul, Turkey, 24 May 2016. World leaders met for two days in Istanbul for an inaugurational summit on common humanity and to prevent and reduce human suffering. EPA/SEDAT SUNA

Всички военни училища в Турция ще бъдат закрити. На тяхно място ще бъде създаден университет по отбраната, в който ще се подготвят военни за всички родове войски на страната. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за турски медии. По думите на държавния глава това са част от реформите, които ще бъдат предприети в структурата на турските въоръжени сили. Целта е турската армия да бъде коренно реорганизирана след неуспешния опит за преврат на 15 юли. Указът предстои да бъде публикуван в днешния брой на Държавен вестник.

Предвижда се също генералният щаб на турската армия и националната разузнавателна служба МИТ да преминат на подчинение на президента.

Занапред всички военни командири и началници ще бъдат подчинени на Министерството на отбраната, а военните болници ще преминат към Министерството на здравеопазването.

В същото интервю Ердоган посочи, че намиращият се в САЩ ислямски духовник Фетуллах Гюлен, който бе обявен за ключова фигура зад превратаджиите, е „само пионка на друга движеща сила“. Но турският президент не уточни коя или кои сили има предвид.

Около 19 хиляди души са били задържани досега в рамките на разследването на осуетения опит за преврат за организиране и съпричастност към обявеното за терористична организация движение на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, между които са и 17 журналисти.

В същото време съдът в Истанбул вчера освободи 758 от общо 1000-та войници, задържани в нощта на пуча. Освободени бяха и 59 студенти от военната академия „Кулели“. Те бяха посрещнати с радостни възгласи от близките им, които дни и нощи седяха в очакаване пред вратите на академията.

Вчера се състоя и първото свиждане на близките с арестуваните лица в затвора в Силиври край Истанбул, заподозрени за организиране и участие в преврата, които очакват съдебен процес. На свиждането се стекоха стотици близки на арестуваните. /bnr.bg

Публикувано на
Свят