Събрани са доказателства за организирана престъпна група, ръководена от банкера Цветан Василев

След почти двегодишно разследване прокуратурата установи, че зад източването на Корпоративна търговска банка стои организирана престъпна група начело с банкера Цветан Василев. В групата са бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев, одитори от Централната банка и висши служители във фалиралата банка. Тепърва спецпрокуратурата ще им повдига новите обвинения, от които ще стане ясна и ролята на всеки един от тях в организираната престъпна група. По тази причина делото е изпратено в специализираната прокуратура. Говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова, увери, че преместването на делото няма да попречи на държавното обвинение до края на годината да приключи разследването:
С днешното постановление делото се приема по компетентност. След това би следвало колегите, които са взели решение, да изпратят съответните призовки и на лицата ще бъдат повдигнати обвинения. 14 са лицата, които към момента са обвиняеми, а сред които и Цветан Василев. Според техния анализ на доказателствата Цветан Василев е организатор и ръководител на организираната престъпна група, а останалите 13 са членове на организираната престъпна група, която е действала в периода от първи януари 2009 година до юни месец 2014 година. В тази група са всички онези, които са обвинени и за които вие знаете по досъдебното производство, контролирано до момента от Софийска градска прокуратура.

Делото се поема от спецпрокурорката Ирина Арменкова. То ще й бъде предадено от прокурор Иван Гешев, който от две години работи само по казуса „КТБ“, а сега е и кандидат за шеф на специализираната прокуратура.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова успокои, че трансферът на делото няма да забави разследващите и до края на годината то ще приключи. Eто и какво е свършено от юни 2014 година до сега:

Разпитани са 475 свидетели, изготвени са 133 различни експертизи, съдебно-икономически, финансови и други. Извършени са над 60 претърсвания и изземвания. Събрани са доказателствени материали, които са повече от 250 тома. Назначената международна експертиза, която се изработва от известна международна одиторска компания ще бъде изготвена, има такова уверение, до края на месеца, така че ще бъде предоставена и в писмен вид на Специализираната прокуратура.

Заради отсъствието си от страната Цветан Василев ще получи новото си обвинение най-вероятно отново задочно. Оказа се, че в прокуратурата нямат официална информация, че Висшият съд в Белград е разрешил екстрадирането му в България. Дали това ще стане зависи от Апелативния съд, а след това и от сръбския правосъден министър. От българското държавно обвинение имат и втори план за евентуален негов разпит. Молбата за такъв, чрез механизма на правната помощ, била удовлетворена от сръбските власти, обясни говорителят на главния прокурор:

Налице е редовно призоваване по реда на международната правна помощ на този обвиняем за три дати. Последната дата е 20 юни, като на предходните две дати лицето не се е явило, тоест прокуратурата е положила максимални усилия да осигури правна възможност на лицето да осъществи правото си на защита и да изпълни законовите процедури за прикрючване на досъсдебното производство и в отсъствие на обвиняемото лице. Дори и да не се яви на 20 този месец, ще имаме доказателства за спазена процедура и даване на възможност на лицето да осъществи правото си на защита. /BNR