Пакостникът Пък, Ръдиард Киплинг

puck korica RGB

ПАКОСТНИКЪТ ПЪК
Ръдиард  Киплинг

Стр.  288
Цена:12 лв.
ISBN: 978-619-161-097-6

Тази година минава под знака на 150 годишнината на Ръдиард Киплинг (р. 30. 12. 1865 г.), прочутия и обичан автор на „Книга за джунглата“, най-младият писател, печелил Нобеловата награда за литература. Холивуд пуска тази пролет нова екранна версия на „Книга за джунглата“, която ще е нещо различно – реално заснети кадри с 10-годишния Нийл Сети като Маугли и изцяло създадени на компютър животни и околна среда.

За пръв път в превод на български по повод годишнината излиза неиздаваната досега класика на Киплинг „Пакостникът Пък“ (издание на „Персей“). Книгата е в модерния в момента жанр на историческото фентъзи, на което се оказва, че е предшественик. Главният герой е прочутият елф Пък – палавото духче от комедията на Шекспир „Сън в лятна нощ“, чиито пакости са двигателят на действието в пиесата. При Киплинг обаче то среща две деца и ги повежда на необикновено пътуване в английската митология и история. Между историческите и магически истории има звънливи стихове, които ги свързват и са чудесно претворени на български. Изданието е придружено от предговор, написан от проф. Симеон Хаджикосев, най-големия специалист у нас по западноевропейска литература.

Главните герои на „Пакостникът Пък“ Дан и Уна са така запленени от историята в знаменитата комедия „Сън в лятна нощ“, че сами разиграват сцени от нея на полянка близо до дома им. Но неочаквано от храстите се появява „малко, кафяво, широкоплещесто човече с остри уши, чип нос, дръпнати сини очи и усмивка, която разполовяваше луничавото му лице.“ Това е Киплинговият Пък, който се самоопределя в книгата като „най-старото създание в Англия“. Оказва се, че децата са си избрали място за игра близо до дома на царицата на феите.

Пък е разказвачът на стародавни английски истории пред любознателните деца, а твърде често и посредник между тях и други разказвачи от миналото. Най-старата история е тази за меча на Уилънд, но всяка следваща напредва във времето, като последната, вложена в устата на евреина Кадмиел, разказва за обстоятелствата около появата на знаменитата Магна Харта в началото на XIII в., по времето на английския крал Джон Безземни. История, легенди и авторски хрумки са сплавени блестящо в тази прекрасна книга.