И в Пловдив без бурки

Общинските съветници от ПФ ще предложат в Пловдив да бъде въведена забрана за носене на бурки на обществени места. Кметът Иван Тотев заяви, че подкрепя предложението и то ще бъде разгледано на сесия на общинския съвет.

Идеята на Патриотите огласи областният председател на ВМРО Александър Сиди, който е и общински съветник от ПФ. Той поясни, че мярката се взема превантивно, тъй като само на няколко километра от Пловдив – в Пазарджик и Асеновград, вече има подобни прояви.

Имаме сигнали, че опити за въвеждане на радикален ислям има и в пловдивските цигански махали, където се предлага срещу заплащане да се носят бурки. В понеделник ще сме готови с нашето предложение за допълнение на Наредбата за обществения ред. По закон 2 седмици предложението трябва да стои на сайта на общината, така че вероятно ще се дебатира в залата на ОбС към края на месеца, коментира Александър Сиди.

Той уточни, че в промените ще залегне и забрана за публични прояви на религиозни секти, които са забранени от закона. Подобна проява ще се проведе в Колодрума на 15 и 16 април.

Кметът на Пловдив Иван Тотев коментира, че заповед за забрана на бурки не може да се издаде,без решение на Общинския съвет. Личното ми убеждение е, че трябва да се направи крачка в тази посока. Има почва да се вземе отношение по тази тема, а какво ще бъде то, категорично ще гокажем по време на сесията на ОбС, заяви градоначалникът.

Тотев допълни, че религиозната организация, резервирала Колодрума за своя 2-дневна проява, ще плати 18 000 лв. наем за залата. Организацията е регистрирана по закон и щом държавата я признава, нямаме основание да откажем, коментира кметът./bnr