Нов диск на народната певица Елена Граматикова от музикална компания „Гега ню“

Share on Google+

novini

Музикална компания „Гега ню“ зарадва почитателите на народната музика с още един фолклорен бисер – компакт диск на любимата народна певица от Тракия Елена Граматикова.

gramatikova

Тракийската фолклорна област е дала на България много изтъкнати певци и свирачи. Чрез тях тракийският вокален и инструментален стил достигна до всяко кътче на страната ни и навлезе в съвременните прояви на народното и авторско творчество. Елена Граматикова (1939 – 2005) е една от многобройните звезди на Тракия, прославила родния си край не само в България, но и по света. Наследила песните си от роднини и близки, певицата е пяла по сцените на България, Франция, Германия, Австрия, Русия и още много други страни. Нейни изпълнения (над 120) са записани в Българското национално радио, Радио Стара Загора, Радио Пловдив, Радио Варна, както и в Радио “Солей“ – Франция (1984 г.). Безброй са концертите, в които е участвала като дългогодишна солистка на Тракийския ансамбъл за народни песни и танци – гр. Ямбол. 36 години от творческата й кариера преминават там. Необходимостта да усеща живата традиция я свързва с един от най-популярните сватбарски оркестри – “Канарите“ и 15 години Елена Граматикова радва почитателите си в техния най-щастлив ден. И както някога по-опитните предавали на по-младите своите умения и опит, така и певицата посвещава години на педагогическата работа с талантливи деца от музикалните училища в Котел, Широка лъка и Музикалната академия в Пловдив.
За заслугите си тя получава различни награди, златни медали и държавни отличия. Но поетът Марко Недялков като че ли най-точно предава мнението на нейните почитатели: “…Времето е оценило таланта на Елена, може би един ден името й ще се превърне в легенда, защото тя е олицетворение на хубавата, вечната народна песен.“