Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Чудно оро“ – град Перник

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Ансамбълът е създаден през 2000-та година и първоначално носи името „Български ритми“.chudno oro 2
Негови основатели са Гуна Иванова – ръководител на вокалната група за народни песни, Росен Антонов – ръководител на танцовия съсътав и Цветан Боянов – корепетитор. От 2009-та година ръководител и хореограф на състава е Йовчо Георгиев, а за ръководител на групата за народни песни е назначена певицата от хор „Мистериите на българските гласове“ Силвия Владимирова.

chudno oro 1
От 2011-та година ансамбълът се преименува на „Чудно оро“.
Репертоарът на ДЮФА „Чудно оро“ включва основно песни и танци от Граовския регион, но се изпълняват танцови и песенни образци от всички етнографски области на България.
Ансамбълът е носител на много грамоти и награди.Има множесто участия на различни фолклорни конкурси и фестивали: „Чичо Стоян“ в село Дивотино, в конкурса „Пиленце пее“, на Международния детски фестивал „Млади таланти“ в София, в конкурса „Дай, бабо, огънче“ в село Мещица и други. Гостувал е в Чехия, Сърбия, Македония,Русия, Турция, Гърция.

chudno oro 3
ДЮФА „Чудно оро“ възпитава младите българи в любов и уважение към непреходните български фолклорни традиции, носи радост и наслада за сърцата на любителите на българските народни танци.

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА


Антон Гърдев

[email protected]