Конфликтите в управляващата коалиция могат да провокират предсрочни избори

Съпредседателят на ДПС Четин Казак заяви във Варна, че няма напрежение в структурите на партията заради създалата се ситуация след напускането на Лютви Местан. Според него няма отлив на членове към ДОСТ, а безспорен лидер на движението е Ахмед Доган:

Всички структури са единодушни, че единственият незаменим лидер на партията е нейният основател – д-р Ахмед Доган, така че ние всички заставаме зад него, и който и да бъде председател той си остава нашият лидер. Той сам ще прецени, така или иначе, досега е заявил категорично, че няма намерение да се връща като оперативен ръководител на партията, но от друга страна няма да остане безучастен съзерцател, така че той си е нашият лидер.

На въпрос дали ДОСТ е заплаха за тях, Четин Казак отговори:

Не, в никакъв случай. Ние сме се нагледали през годините на всякакви опити за издигане на алтернатива, опити за подмяна , за уязвяване на ДПС. Винаги са се проваляли и този път няма да имат по-различна съдба.

По повод конфликтите в управляващата коалиция, Казак каза, че по този начин може да се стигне до политическа криза и може да има нов вот на недоверие, който ако ДСБ подкрепят, от ДПС няма да имат нищо против. Неразбирателството в управляващата коалиция може да се превърне в предпоставка за предсрочни парламентарни избори, смята още Четин Казак:

Правителството и управляващото мнозинство се тресат от крамоли, от кавги, от противоречия, които остават усещане за нестабилност и това предизвиква напрежение сред обществото и неувереност в бизнес средите и въобще в инвестиционния климат в страната. Това не са добри явления и ако така продължава да назреят предпоставки и за предсрочни избори. Дали това ще се случи скоро или не, предстои да видим.

Четин Казак коментира още, че е приел номинацията на ДПС – Габрово да се кандидатира за председател на партията, само защото тя е направена от хората от неговия избирателен район:

Категорично ние имаме един-единствен безспорен лидер на партията. Как ще изглежда новото оперативно ръководство на партията, ще стане ясно на националната ни конференция, но както и да изглежда, който и да бъде новият председател, нашият лидер е един-единствен! /BNR

Националната конференция на ДПС за избор на ръководство предстои на 26 април.