Електронното таксуване с тримесечен гратисен период

Новата система за таксуване в градския транспорт, свързана с транспортния проект, ще стартира на първи април.

Кметът Иван Тотев не отрече, че процесът крие рискове, свързани с изправността на устройствата и с информираността на гражданите около детайлите по таксуването с билети и с магнитните устройства.

За да бъде избегнат хаоса, преминаването към новата система ще бъде поетапно, като в рамките на три месеца ще бъдат издавани карти чрез автоматите за презареждане и чрез гишетата, които вече ще бъдат общински. Едновременно с това обаче за удобство на гражданите, кондукторите в автобусите ще продължават да продават билети.

В рамките на следващите три месеца ще бъдат определени поетапно и автобусните линии, в които ще се пътува безкондукторно, докато бъдат обхванати всичките, подчерта Тотев.

На сесия на Пловдивския ОбС през март ще бъде обсъдена методиката за изплащане средствата на превозвачите. Поетапно в рамките на три месеца след първи април ще бъдат преназначени и кондукторите като контрольори.

По думите на Тотев администрацията води добър диалог с превозвачите, за да уточни детайлите в обслужването на линиите по начин, удовлетворяващ и двете страни.

Първите магнитни карти, които ще бъдат издадени на гражданите с идентификационен номер и снимка, ще бъдат безплатни. Ако картата обаче бъде изгубена, гражданинът трябва да плати за новата, подчерта още кметът Иван Тотев./БНР