България почита паметта на Апостола на Свободата

levski_3България почита паметта на Апостола на Свободата Васил Левски. На днешния 19 февруари се навършват 143 години от неговата гибел.

Всъщност, правилното изчисляване на деня на обесването на Левски по Грегорианския календар дава датата 18 февруари. На много места в България паметта на Апостола бе чествана вчера, но в национален мащаб е приета датата 19-и. С различни прояви в цялата страна ще бъде почетена паметта и делото на Васил Левски.

Президентът Росен Плевнелиев ще участва във възпоменателната церемония в София. Държавният глава ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски.

В родния град на Васил Левски – Карлово, годишнината ще бъде отбелязана в църквата „Света Богородица”, където ще бъде отслужена архиерейска света литургия и панихида. Митинг-поклонение ще се проведе на едноименния площад, венци и цветя ще бъдат поднесени на гроба на майката на Левски – Гина Кунчева.

В Пловдив честванията започват сутринта с панихида в памет на Апостола, която ще бъде отслужена в храм „Св. Св. Петър и Павел“. В 11,30 пред паметника на Апостола на централната алея на Бунарджика е традиционното поклонение с участието на военен духов оркестър и представителни формирования на гарнизон – Пловдив. Слово за Дякона ще произнесе Илко Василев, старши учител по български език и литература в пловдивската Езикова гимназия „Иван Вазов“, завоювал първо място през 2015 год. със своите ученици в проекта „Народните будители и Аз“. На честването ще присъстват представители на общинската и областните управи, на църквата и армията, политически и обществени организации, граждани, които ще поднесат венци и цветя.

Асеновград почита паметта на Левски с възпоменателен митинг. Той ще започне точно по обед пред паметника на Апостола в града, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Рецитал ще изнесат самодейци от читалище „Родолюбие“, а слово ще произнесе Милко Атанасов, учител по история в ОУ „Ангел Кънчев“./БНР