Делото на цар Самуил е актуално и днес, когато отстояваме каузата на демократичната българска държавност и европейското бъдеще

Делото на цар Самуил е повече от актуално и днес, когато
отстояваме каузата на демократичната българска държавност и
европейското бъдеще. Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си при откриването на паметника на цар Самуил в
градината пред базиликата „Света София“ в столицата.
Сред присъствалите на откриването бяха вицепремиерът Румяна Бъчварова, заместник-председателят на парламента Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, служебният премиер Георги Близнашки, чието правителство взе решението за определяне на мястото на паметника на цар Самуил в София, много граждани, привърженици на ВМРО. На откриването присъства също посланикът на Македония у нас Благой Ханджиски. Паметникът беше осветен от патриарх Неофит.

От днес нататък България ще има своя държавен знак на почит
към своя велик цар Самуил, каза президентът Плевнелиев и посочи, че владетелят е историческа фигура, която е символ на борбата за спасяване на българската държавност.

Президентът изтъкна също важността на връщането на костите
на Самуил у нас, които сега се намират в Солунския музей за
византийско изкуство. Плевнелиев посочи, че така се е стекла
българската съдба, че не знаем къде са погребани мнозинството от нашите царе. По думите му българската държавност не бива да се успокои, докато тленните останки на Самуил не намерят вечен покой в Родината, и то в базиликата „Света София“, в която той се е черкувал.

Държавният глава изрази надежда паметникът на цар Самуил да
не ни разедини като общество. В България все още се строят
паметници на комунистическия лидер, който замалко да подари
българската държавност като 16-а република, но иначе спорим,
когато се открие паметник на велик български цар, отстоявал до
последен дъх българската държавност, каза Плевнелиев. Той
допълни, че в столицата ни имаме паметници на Съветската армия и на руския император, но нямаме паметник дори на основателя на българската държава, както и на други велики български владетели, и изрази надежда такива паметници да се множат.

Росен Плевнелиев изрази надежда и за скорошно съвместно
отбелязване с Македония на делото на цар Самуил. Президентът посочи присъствието на предстоятеля на македонската православна църква архиепископ Стефан, заедно с патриарх Неофит, в Деня на светите братя Кирил и Методий – 11 май, като  доказателство, че България и Македония могат заедно да отбелязват значими и споделени от двете държави събития. Президентът благодари и на посланика на Македония у нас за присъствието му днес на откриването на паметника и посочи, че това е жест, който високо оценява.

Инициативата за паметник на цар Самуил в София е по повод на 1000-годишнината от смъртта на владетеля. Тя се осъществява с дарение на д-р Милен Врабевски – председател на фондацията „Българска памет“, и с подкрепата на Столичната община.

Идеята за паметник на цар Самуил не се прие еднозначно и
предизвика дискусии. Потребители на социалните мрежи поискаха от кмета Йорданка Фандъкова да отложи церемонията по откриването, като посочиха, че нито стилът на изработката, нито мястото, на което ще ще бъде издигнат паметникът, са подходящи. /BTA