Как ще ни глобява КАТ с мобилните камери

polisОт миналата седмица мобилните камери на КАТ работят по нови правила. Основната промяна е, че се връща електронният фиш, като глоби се налагат с него и не е нужно спиране на място на провинилите се водачи. От КАТ подчертават, че така контролът е по-ефективен.

Общите правила за работата на камерите са посочени в Закона за движение по пътищата, но как точно ще се използват те регламентира наредба № 8121з-532 на министъра на вътрешните работи от 12 май 2015 г. Този текст разглежда основните текстове в нея.

Важно е да се знае, че при новата организация на работата по контрола на скоростта отпада необходимостта пътните полицаи да спират провинилите се водачи. Така, от една страна, контролът става по-ефективен, тъй като нарушители не отървават санкциите, докато се съставя акт на техните колеги, спрени по-рано, а от друга, се намаляват възможностите за корупция. Наредбата все пак допуска глоба на място, ако нарушението на правилата за движение по пътищата е документирано с мобилна камера в движещ се автомобил или мотоциклет на полицията, като в нея не е изрично посочено, че те трябва да имат необходимите отличителни знаци.

Най-важната новост, въведена с промените в закона и новата наредба, е, че вече контрол на скоростта ще може да се извършва само на място, означено със специален знак и оповестено чрез средствата за масово осведомяване или на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи. Предупредителната табела може да е стационарна или подвижна, като при поставянето на преместваем знак за радар патрулът на пътната полиция трябва да заснеме разположението му. Когато за нарушения от водачите се следи с камери в движещи се коли или мотори, под знака трябва да има и допълнителна табела, означаваща обхвата на зоната за контрол (3 км примерно).

Как се избира къде да се сложат
Избирането на местата на мобилните и стационарните камери трябва да става по няколко критерия – участъци с концентрация на катастрофи, отсечки, където често се правят нарушения, райони с интензивно пътно движение и характерни участъци с уязвими участници в движението (деца, пенсионери и т.н.). Наредбата дава и възможност органите на местната и изпълнителната власт, гражданите и други заинтересовани институции или организации също да могат да предлагат места за контрол, но по какъв ред ще става това не е посочено.

Според новата нормативна рамка стационарните и мобилните средства за контрол могат да правят снимки и видеозаписи с данни за установените нарушения на правилата за движение. Задължително условие е те да са одобрени по реда на Закона за измерванията и да са преминали първоначална проверка от Българския институт по метрология.

Контролът е автоматизиран, полицаите само поставят началото на процеса Мобилните камери могат да са поставени на автомобил или мотоциклет, като не е задължително той да има отличителни знаци, че е полицейски. Според наредбата на вътрешния министър, след като направи необходимите първоначални настройки на радара, полицаят не се меси в работата на машината, като контролът се извършва автоматизирано. Докато уредът за контрол на скоростта работи, катаджията може да подпомага движението или да следи за други нарушения на правилата за движение по пътищата.Събраната информация от мобилните камери ще се източва в съответното районно управление на МВР и на нарушителите се изпращат електронни фишове. Данните се съхраняват, докато съответната глоба бъде платена или докато приключи съдебното производство по случая, ако има такова.

Глоба с електронен фиш и възможностите за обжалване
Задължителни елементи от електронния фиш са данните за териториалната структура на Министерството на вътрешните работи, на чиято територия е установено нарушението, мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика, на когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, нарушените разпоредби, размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното й заплащане.

Електронният фиш подлежи на обжалване по реда на Закона за административните нарушения и наказания в 14-дневен срок от получаването му. До седмица след започване на процедура по оспорване на глобата директорът на съответното районно има ангажимент да изпрати цялата преписка по случая до съответния районен съд, където ще се гледа делото.

За всяко използване на мобилно автоматизирано техническо средство за контрол полицаите трябва да попълват протокол, в който се посочват мястото, където е поставено то, неговия вид, часовете, в които е работило, ограничението на скоростта, отчетените нарушения и т.н. /Дневник