БЕХ ще търси нов милиард, за да финансира дълговете на НЕК

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е принуден скоро да изтегли заем между 800 милиона и 1 милиард лева, за да финансира дългове на Националната електрическа компания (НЕК), като се търси начин кредитът да е с държавна гаранция. Това обясни във вторник заместник-министърът на енергетиката Николай Николов по време на дискусия, организирана от ГЕРБ, фондация „Ханс Зайдел“ и Вилфрид Мартенс център.

Сумата ще отиде за погасяване на дълговете, които НЕК е натрупала към двете централи, с които има дългосрочни договори за изкупуване – ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“ и ТЕЦ „Ей И Ес – Гълъбово“. Бързото погасяване на задължения към двете дружества беше основно изискване, за да се съгласят инвеститорите в двете централи да намалят цените, по които продават електроенергията си на НЕК. Ако споразумението, подписано през април, влезе в сила в средата на годината, то до 2018 г. НЕК ще си спестява около 97 млн. лв. годишно. След това сумата става значително по-малка.

Трудната гаранция

Проблем със заема обаче идва от Закона за държавния бюджет. Тази година в него е записана фиксирана сума за държавните гаранции – около 3 млрд. лв., но освен това е конкретно разписано за какво точно се дават. Най-голямата сума от около 1.7 млрд. лв. е за Фонда за гарантиране на влоговете, който се планираше да тегли заем, за да върне взетото от бюджета. От Министерството на енергетиката обясняват, че все още се водят разговори с колегите им от финансовото ведомство как да бъде преодолян този проблем. Вариантът със  спешна актуализация на бюджета едва ли е желан от управляващите, защото ще отвори вратата за критики от опозиционните партии.

Банките заради тежкото финансово състояние на НЕК едва ли биха финансирали дружеството. Затова се минава към варианта с компанията майка – БЕХ. Държавната гаранция ще направи заема по-евтин.

Растящите заеми

Първоначално очакваната сума се очакваше да бъде около 700 млн. лв. За няколко месеца – от април до юли (когато се очаква да се финализира сделката с „КонтурГлобал“ и Ей И Ес), обаче явно НЕК продължава да не плаща на двете централи и дългът нараства. Това ще се окаже проблем и в бъдеще, тъй като държавната компания все още е на загуба от основната си дейност. Печалбата за първото тримесечие на тази година се формира от компенсациите за минали загуби на НЕК, които Комисията за енергийно и водно регулиране включи в цените на електроенергията за бита и малкия бизнес.

Това е вторият случай, в който БЕХ е принуден да прибегне до такава схема. През 2013 г. холдингът пласира емисия облигации за 500 млн. евро, с които бяха погасени стари задължения на НЕК по проекта за АЕЦ „Белене“, както и неплатени суми към ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“ и ТЕЦ „Ей И Ес – Гълъбово“. Това заедно със спада на приходите на холдинга от дивиденти сериозно влоши финансовото състояние на БЕХ. Според последния индивидуален годишен отчет на холдинга дългосрочните задълженията са общо за 1.16 млрд. лв.

НЕК, която е основен генератор на дългове в енергийната система (и в консолидирания резултат на БЕХ), не е увеличила дългове си към банките и холдинга майка през 2014 г. спрямо 2013 г., но пък търговските й задължения са скочили с 400 млн. лв. (т.е. с 51%)./Капитал