Броят на жертвите от земетресението в Непал продължава да расте

Броят на жертвите от опустошителното земетресение в Непал продължава да расте. Повече от 3600 души са загинали при разрушителното земетресение в Непал, над 1300  са жертвите само в района на Катманду, съобщават от напалската полиция. Ранените надвхърлят 6500. 

ЕПА/БГНЕС

Според данни на правителството много от населените места, разположени по склоновете на Хималаите, са унищожени.

Марк Саут от Червения кръст в Катманду заяви, че разрушенията обхващат много голяма площ и спасителните екипи на организацията все още нямат яснота каква е ситуацията в отдалечените от столицата райони. По думите му, за да се стигне до тях, са необходими над два дни и то при хубаво време:

За момента това, което получаваме като данни от тези места, въпреки че нямаме пълната картина, е, че районите се простират много далеч от Катманду и затова ние може би трябва да имаме предвид много по-голяма площ на разрушения. Става дума за много мили настрани около града, които, както казах, са твърде недостъпни.

За мащаба на разрушенията разказва и Олга Мъри от Непалската младежка фондация в Катманду:

По-всяка вероятност над 2 милиона къщи в селата са разрушени, като най-вече това се отнася за най-уязвимите хора, които живеят в домове от камъни и пръст. Болниците са пълни. Хората спят отвън по земята, защото за тях няма място. Също така е много вероятно да има и много деца сираци и според мен това е най-ужасната трагедия, която тази страна е преживявала.

Според Детския фонд на ООН близо 1 милион деца в страната се нуждаят от помощ. В Непал вече работят спасителни екипи на Световната програма по прехраната, както и такива от Китай, Япония, Съединените щати и Австралия. Близо 100 хиляди непалски военни също участват в спасителните операции. Вода и палатки са раздавани на хората на 10 места в столицата.

Израелската армия обяви, че ще изпрати спасителен екип в района на земетресението и ще изгради полева болница. Тел Авив все още не може да установи контакт с около 150 свои сънародници в азиатската държава. Франция също съобщи, че няма връзка с 670 французи, които се намират в Непал.

Водеща консултантска компания обяви, че дългосрочното възстановяване на Непал може да струва над 5 милиарда долара или около 20 процента от брутния ѝ вътрешен продукт на страната. Според компанията властите в Катманду разполагат с ограничени ресурси да финансират подобни усилия.

Въпреки разрушенията някои аптеки и магазини в Катманду успяха да отворят врати днес, а хлебарници са започнали да предлагат пресен хляб. Големи опашки от хора се образуваха и пред бензиностанциите. В района на земетресението все още няма електричество, интернет има само на някои места, а телефонните връзки работят с прекъсвания.

Независимо от трагедията десетки хора се изкачват по руините на разрушената туристическа забележителност на Катманду – кулата Дхарахара, за да си направят селфи. Това е туризъм по време на земетресение. Не е правилно. Те са по-заинтересовани да се снимат, отколкото да разберат, че това е трагедия, казва студент, дошъл на мястото, за да помогне. /BNR