Гарантират само влогове до €100 000 в КТБ

Вадят на светло офшорките на Цветан Василев

Президентът Росен Плевнелиев увери, че за разлика от банковата криза през 1996 г., този път всеки, който е нарушил закона, ще понесе своята отговорност.

Само депозитите до 100 000 евро на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъдат гарантирани от държавата, както е разписано в сега действащото законодателство.

Това стана ясно вчера след 4-часовите консултации в президентството, на които политическият елит не постигна съгласие за приемане на специален закон с мерки за изплащане на всички влогове.

Във фокуса на разговорите на „Дондуков” 2 бяха както проблемите около КТБ, така и състоянието на финансите на държавата като цяло. Около масата за преговори седнаха ръководствата на парламентарните групи на БСП, ГЕРБ и ДПС, шефът на НС Михаил Миков, министър-председателят Пламен Орешарски, вицепремиерът Зинаида Златанова, финансовият министър Петър Чобанов, главният прокурор Сотир Цацаров и управителят на БНБ Иван Искров с двамата подуправители Калин Христов и Димитър Костов. Въпреки поканата, на „Дондуков” 2 не дойдоха представители на „Атака”.

„Фондът за гарантиране на влоговете и правителството
разполагат с достатъчно ресурс за да изпълнят своя ангажимент”, увери след разговорите президентът Росен Плевнелиев по отношение депозитите до 100 000 евро. При липсата на консенсус за приемане на специален закон обаче хората, които са кътали милиони в КТБ, за момента не могат да очакват възстановяване на спестяванията им.

Отворен остава и въпросът за одържавяването на дъщерната на трезора „Креди Агрикол” и отварянето й идния понеделник. „Дебатите ще продължат. БНБ и правителството са водещи оттук нататък”, обясни Плевнелиев, като даде да се разбере, че в следващите дни от Централната банка ще конкретизират сроковете.

„Цялата мощ на държавата ще бъде насочена за това, извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Българската прокуратура и правоохранителните органи ще действат категорично”, заяви Плевнелиев във връзка с установените липси на огромни суми в КТБ. На разговорите било постигнато съгласие да бъдат използвани всички механизми на международното правно сътрудничество за разкриване на свързаните лица и офшорните компании, на които са отпускани кредити в разрез с регулациите. Освен това е обсъдено извършването на международен одит на КТБ за да се разкрият активите, закупени с тези кредити, и да се предприемат действия по възстановяване на бюджета и на средствата във фонда за гарантиране влоговете. „Всеки, който е нарушил закона, ще носи своята голяма отговорност”, категоричен бе президентът.

На консултациите е било постигнато съгласие още БНБ да поиска проверка от Европейския банков орган за оценка ефективността на надзора върху родните трезори. Ще бъдат предприети и законодателни инициативи за подобряването му.

Незабавно да стартира процедура за влизане на България в Единния банков надзорен механизъм на ЕС, решиха още политиците. Това е първата стъпка към присъединяването на България към Европейския банков съюз, в който членуват и всички страни от еврозоната.

Политическият елит си стисна ръцете още за промени в държавния бюджет, които да позволят вдигане на дефицита до 3% и увеличаване на външния дълг. Освен това било обсъдено служебното правителство да получи право да сключва договори за държавни заеми. /Монитор/