Председателят на ДКЕВР Боян Боев: Има резерви токът да не поскъпва

Всяко нарушение на енергоразпределителните дружества засяга данъкоплатеца и държавата

С председателя на ДКЕВР Боян Боев разговаря Марияна Бойкова

– Г-н Боев, какво ще се случи с цените на тока от 1 юни?

– Знам тенденцията, но ще ви моля да изчакате, съвсем скоро, може би към сряда, ще публикуваме доклада за цените. След като приключим с доклада, ще го представим по разбираем начин. Тогава ще покажем целия баланс в енергийната система.

– И какво ще научим от него?

– Има резерви в системата. Има допълнителни разходи, които трябва да повишим, но има и разходи, които не са излезли на светло. Търсим баланс. Едното е нещо, което е взето и трябва да върнеш на дружеството, другото е надвзето, което пък трябва да отрежеш. И всяка година използваме периода, за да изравняваме. Ако сега не сме преценили нещо, другия юли ще се поправим

Точно това показва, че ние не сме магьосници.

– Без да съм магьосник, защо ми се струва, че няма да има увеличение на цената, няма да има и намаление.

– Почакайте и ще видите.

– Със здрави нерви ли сте? Водите битка с енергодружествата – започнахте процедура за отнемане на лицензите на снабдителните компании на ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-про”. След одитите ви пък разпределителните дружества не ги приемат?

– Не се оплаквам. Да, със здрави нерви съм. Не съм съгласен с термина “битка”, това е работа.

Разбирам все по-големия интерес около темата, все пак става въпрос за събития от изключителна важност за цялото общество. Няма място за емоции, те не са чак такъв добър съветник. Важното е да си свършим работата по законоустановения ред и да се чувстваме спокойни.

– Вуду магии и карибски пирати. Тези думи употреби шефът на ЕВН Йорг Золфелнер за одитите на разпределителните дружества и особено за твърдението, че разходите са повишени с 818 млн. лв. и така е намалена печалбата, а оттам и данъците към държавата. Зли магьосници ли сте?

– Ролята на Джак Спароу, на когото може би всички симпатизираме, едва ли е удачна за нас. Няма да влизаме в тази импровизация.

Не използваме пиратски методи за работа, следим за спазването на закона

Дали някои хора си мислят, че живеят на острова на съкровищата, не знам. Поне ние не смятаме, че България е островът на съкровищата. Боравим с конкретни данни, обстоятелства и числа и резултати. Обявих го вече – за одитирания период дружествата са отчели 220 млн. повече приходи.

Само от парите, които им са одобрени за покриване на технологични загуби, са икономисали 405 млн. лв. Не са ги отчели тези печалби, след като са завишили разходите. Използвали са тези средства, за да си увеличат административните разходи, в това число консултански услуги, комисиони, мениджърски услуги, външни услуги от свързани лица.

– Но тези технологични загуби по мрежата са заложени от ДКЕВР.

– Те са заложени от ДКЕВР, но по прогнозата на ЕРП-та. И при трите се забелязва, че работят със свързани лица.

– Това е от години.

– Да, но с тези приходи от икономиите са успели да завишат разходите с 818 млн. лв. за периода 2008-2012 г. При ЕВН са 212 млн., при ЧЕЗ са 414 млн., при Е.он, сега “Енерго-Про”, общо са 162 млн. лв.

– Тези договори със свързани лица одобрявани ли са от ДКЕВР?

– Не са одобрявани.

– А трябвало ли е?

– Те е трябвало да спазят разходната рамка.

– ЕРП-та, общо взето, отричат вашите заключения. Някои казват, че ще обжалват в съда актовете.

– Не сме стигнали още до писане на актове. След като им ги представим, те трябва да напишат възражения.

– Кажете най-драстични нарушения, които ощетяват потребителя.

– Всяко нарушение засяга българския данъкоплатец и държавата. Нима всички не сме потърпевши от това, че дружествата са спестили данъци. Другото плащане към държавата е по-високият дивидент, който е следвало да бъде начислен, за времето, когато съсобственик бе държавата.

С намаляването на технологичните загуби са спестени средства, които са предназначени за инвестиции

А те са били използвани най-вече за увеличаване на административните разходи. Може би си спомняте, че започнахме кампания с приемни дни в областните градове. Хората обикновено се оплакват от лошото качество на предоставената услуга – най-вече нивото на напрежение. Ние няма да толерираме да имаме качество на услугата до крайния клиент само в големия град.

Да не говорим за големия брой нарушения, свързани с подмяната на електромерите в отсъствието на собственика на жилището.

– Независима ли е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране? Можете ли да убедите например еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в това? Чувам, че плаши с процедура заради лицензите.

– Комисията е независим регулаторен орган, който каквото и да се опитва да казва. Не смятам, че постоянно трябва да убеждаваме хората или когото и да е, че сме независими и си вършим работата по законоустановения ред.

– Има ли политически натиск върху работата ви?

– Не. Работим по конкретни правила, спазваме закона и следим други да не го нарушават. Всякакви експерти има, всеки изказва мнение, всеки се опитва да се меси в нашата работа. Ами ще ги
разочаровам,като им кажа, че няма да успеят Уважавам мнението на г-н Йотингер, но определящо за нашата работа е, че ние работим по българското законодателство, спазваме го и в това, което е в правомощията на комисията.

– Има ли запитване от Еврокомисията до вас, или са объркали адресата?

– В ДКЕВР постъпи стандартно запитване за събиране на информация. Не виждам нищо притеснително в това. То цели да подпомогне службите на ЕК да придобият ясно разбиране за детайлите и мотивите за стартиране на процедури за отнемането на лицензии на трите електроснабдителни дружества в България.

– Кога ще насрочите заседание за лицензите?

– Ние получихме информацията, която ни е необходима. Оттук нататък стриктно трябва да се спазва процедурата и когато сме готови, ще излезем с решение.

– Какво ще стане, ако отнемете лицензите?

– Нямаме причина да се притесняваме за доставките на електроенергия, тя ще стига до домовете на хората. Сменяме единия изпълнителен директор с друг. Но това означава ли, че едно дружество ще спре да функционира?

– Няма прецедент досега.

– Права сте, няма прецедент.

– На мен ми се струва, че няма да отнемете лицензите.

– Като стане време, ще видим.

– Ще ви призная за магьосници, ако направите паричния баланс в електроенергийната система – от централите до контакта. Ще успеете ли?

– Пак се връщаме на магиите. Добрият паричен баланс не се прави с магия. Той се прави с последователна и целенасочена регулаторна политика, която ние прилагаме. Като пример ще дам регулаторните одити, които правим, както и икономическите анализи на дружествата. Съвкупността на всички тези мерки и методи ще го гарантира. Да, смятам, че ще успеем да подредим паричния баланс. /24часа/