Кредиторите поискаха разпродажба на активите на БДЖ

Железниците може да останат без най-модерните си мотриси

В навечерието на изборите транспортният министър Данаил Папазов откри възстановената жп спирка „Мадара“. Скоро обаче БДЖ може да остане без най-новите си и модерни мотриси заради неплатени дългове.

Бъдещето на националния превозвач БДЖ става все по-несигурно след провелото се вчера извънредно общо събрание на банките – кредитори на дружеството. Кредиторите са дали 45-дневен срок на холдинга за покриването на просрочието по втория облигационен заем в размер на 76 млн. лв. В противен случай кредиторите ще искат заемът, по който трябва да се платят общо 186 милиона лева до 2017 г., да стане незабавно изискуем.

Освен това банките са поискали да започне процедура по продажба на някои активи на дружеството, служещи като обезпечение по кредита, съобщиха вчера от националния превозвач. На БДЖ ще му се наложи да се раздели с най-новите си придобивки – 25 дизелови мотриси „Сименс“, както и с над 3400 товарни вагона.

Преговорите за разсрочване на задълженията на холдинга и за тяхното преструктуриране текат от месеци, но без особен успех заради упоритата съпротива на част от кредиторите. Облигационният заем от 120 милиона евро е изтеглен през 2007 г. С него са платени стари задължения на БДЖ и са ремонтирани над 1400 товарни вагона. В три поредни години – от 2010-а до 2012-а, плащания не е имало. Именно това е довело до натрупването на огромните просрочия. Гаранция по емисията са 25-те модерни мотриси и 5000 товарни вагона.

В момента търпението на кредиторите е изчерпано. Общото събрание на облигационерите на БДЖ бе свикано по искане на австрийската банка „КА Финанс“ (KA Finanz AG) и германската FMS Wertmanagement. Те са и най-големите притежатели на облигации. Други големи инвеститори в емисията са френската „БНП-Париба“, белгийската „Дексиа“ и Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Още преди месец транспортният министър Данаил Папазов предупреди, че най-вероятно ще се стигне до подобна развръзка. От БДЖ вчера изразиха надежда, че диалогът между холдинга и банките ще продължи.

От холдинга очакват и официалното решение на Европейската комисия по молбата на страната ни да окаже държавна подкрепа на БДЖ. Макар холдингът да подобри финансовото си състояние в последните месеци, общите му задължения в момента надхвърлят 605 милиона лева. Преди една година сумата е била около 724 милиона лева.

25-те мотриси на „Сименс“ се движат по натоварените линии София – Кюстендил, Радомир – Кюстендил, Пловдив – Панагюрище и Самуил – Силистра и др. Въпреки заплахата да останат без част от активите си от дружеството са оптимисти за бъдещето на железопътния транспорт. „На този етап предприетите мерки няма да възпрепятстват оперативната дейност на националния железопътен превозвач“, заявиха от БДЖ.

ФИНАНСИ

Освен проблемите с многомилионните заеми холдинг БДЖ изостава и от графика си за оздравяване, сочат данните за първото тримесечие на тази година. Причината е, че железниците продължават да губят пътници и товари, като те се пренасочват към автомобилния транспорт. Според транспортното министерство печеливши са единствено дългите линии София – Бургас, София – Варна и София – Пловдив. Финансовият резултат само на БДЖ „Пътнически превози“ също е далеч от заложеното. За първите три месеца на 2014 г. загубата е в размер на 6.38 млн. лв. , а по план е трябвало да бъде 4.2 млн. лв. /Сега/